Luka jahit selepas bersalin normal.

Assalamualaikum ibu2, luka jahit bersalin normal boleh ke sapu ubat gamat? Tq

3 Các câu trả lời

Mcm saya pengalaman anak pertama, saya bersalin normal.. Tapi jahitan terkoyak, bukan sbb lasak, rumah saya jenis flat rendah, saya tinggal atas sekali, mmg kena hadap naik tangga tu sbb xde lif.... Masa itu baru saja seminggu bersalin, bising nurse kk masa dtg rumah, dia bg surat suruh saya jahit semula di hospital, saya tak pergi pon.. Saya sapu ubat kuning saja bg cepat kering then saya sapu serbuk manjakani + air sikit (sapu nipis saja) tujuan bagi cepat cantum kulit nya.. Anak ke dua baru saja saya bersalin bulan 20 jun haritu, saya kena jahit dalam dn luar sikit saja.. Saya masih guna tips yg sama, sapu ubat kuning...cuma kalini saya tak guna manjakani.. Alhamdulillah 2 minggu saja dah baik instead masa anak pertama tu dulu amek masa lama jugak baru ok..

waalaikumsalam...bole..tk ade mslh pon...klau sy...sy rebus asam keping dgn kunyit lps tu sy rendam sy pnye bwh kt besen...lpstu bru sy spu mnyk gamat

wassalam boleh juga. tp Knp x sapu ubat kuning?