Bleeding awal kehamilan

saya baru 5 weeks pregnant, ada dua hari bleeding..1st day sikit, 2nd pergi check klinik, dah nmpk kantung tapi doc kata too early nk diagnos. balik klinik bleeding byk sikit mcm early period tu. possibly utk gugur ke? saya experience mcm saya? saya bru 1st pregnancy. ?

7 Các câu trả lời

Assalamualaikum hi dear about early pregnancy if having little blood or less its normal and calling as spotting bloods btw ada perbezaan tau antara darah Spotting dengan darah tanda misccariage .. darah Spotting ni bermaksud darah yang berlaku apabila penempelan janin di dinding rahim pada awal kehamilan..tapi jika berlarutan dan banyak dan warna kelihatan hitam dan segar itu tanda yang bahaya kena refer doc ..darah Spotting ni biasanya merupakan beberapa titis je hehe dia warna pink cair dan coklat camtu boleh research untuk lebih lanjut ..banyakkan membaca tentang pregnant tau supaya jadi kemudahan untuk awak sis.. pastikan time kencing tengok toilet bowl takut ada apa2 keluar. .kalau rasa sakit berserta senggugut teruk dan keluar darah sekali dan ada keluar ketulan macam anak ikan itu tanda awal keguguran kena direct hospital terus jangan berlengah sebab bahaya kalau awal masih boleh selamat doc akan bagi ubat untuk kuatkan rahim dan janin tu yea apa² pun jangan stress dan buat kerja yang ibu pregnant tak boleh buat.. InshaAllah baby akan oke nanti..be happy mommy to be

Saya baru seminggu lepas bleeding pergi hospital doktor kata sbb saya menyusu anak lagi pastu mengandung so kalau boleh stop susu anak (lagi pun anak saya dah 2 tahun, cuma memula susah la sikit nak berhenti sbb dari kecik sampai 2 tahun asik susu tek je tak pernah bagi botol susu) sbb ada satu organ dalam badan kita nie yg merangsang so keluar darah.. Saya memula pun risau first time la jadi mcm nie tapi doktor scan ahamdulillah kandungan semua elok lagi cuma kena rehat cukup, jgn buat kerja berat

4y trước

Sis..menyusu membantu rahim kita kecut..sb tu ms brsalin doc galakkn kita nyusu bg sb nk ng rahim kecut cpt..dlm kes sis,sis prgnt dan msih menyusu anak kan..so rahim sis akn mengecut sikit dan itu lah bleeding...klu badan xtahan,rahim xkuat bole gugur...kku bdn bole adapt,rahim kuat bole je nk menyusu....

Saya pun bleeding awal pregnancy dulu. Then terus pergi check. Doc kata threatened miscarriage. Mmg 50/50. So dia suruh saya rehat cukup cukup and jangan lasak. Then dia ada bagi ubat kuatkan rahim. Alhamdulillah dua minggu lepas tu dah okay. Now baby saya dah nak masuk 6 bulan. InsyaAllah hopefully puan tak apa apa. Doa banyak banyak ya ☺️♥️

Klu bleeding ada yg tak kena dgn kandungan tu sis. Hopefully dptkan rehat yg cukup, jgn angkat yg berat2@ lakukan yg boleh memenatkan badan. Pendek kata, total bed rest sbb kandungan masih awal. Apa2 kemungkinan boleh terjadi sbb kita tak tahu lg kekuatan rahim setakat mana. Jaga diri & kandungan ya. Harap semuanya baik2 saja

pengalaman sy, its 50-50. klu bleeding awk disertai dgn senggugut..awk kne check setiap apa yg turun dlm toilet bowl..and klu awk dpt simpan lg elok. so bila checkup seterusnya blh tunjuk kt dktor & dia blh advise.

Bykkan rehat sis.. Jgn uat keje berat2 dlu.. Kalo ni tros g klinik balik..

Yup..sllu kes bgni 50/50