Sangkut gdm?

Hi saya 26 tahun, first time mengandung. Saya selalu dengar orang sangkut gdm tapi saya tak faham macam mana boleh detect sangkut gdm tu? Dua kali pergi KK dan each time kena buat urine test dekat strip tu kan. Tu function untuk tengok darah kotor kan? Atau ada tujuan lain? Lepastu nurse ada amik darah kat jari untuk check hb. So part mana yaa yang boleh tahu sangkut gdm tu? Air gula tu pun saya tak pernah minum. Last checkup tu saya week 15. Saya asyik terlupa nak tanya nurse benda2 tu. Harap yang lain boleh bantu sebab saya curious 🙏

12 Các câu trả lời

x silap umur 27 ke bawah if bmi normal n parents slh sorg xde history kencing manis xyah minum lg. umur 27 ke atas baru minum x silap. gdm tahu sangkut x sangkut dr minum air gula. ade dua jenis gdm. satu gdm diet control. lg satu gdm on ubat. gdm diet control just jaga mkn je. klau gdm on ubat kena mkn ubat lah sbb sllu yg kena on ubat ni sama ade bacaan gula dlm darah dia tggi xpun asalnya dia gdm on diet, tp 2 3x x jaga bacaan gula lps mkn, so doc akan masukkn dia dlm kategori gdm on ubat. mcm saya anak 1st n 2nd dua2 sangkut gdm on diet control. x susah pun nk jaga. control portion mkn biar baby x besar. sy pun sangkut sbb sy overweight n mak ayah ade kencing manis. tp sbb jaga mkn, anak lahir x besar pun, anak 1st 2.71kg. anak 2nd 3.12kg. urine utk check protein dlm kencing. klau protein tggi sgt dlm urine, takut si ibu ade kencing kotor sbb kurg minum air xpun mslh gbs (bacteria kt miss v). protein tggi dlm urine pun ade risk utk pre-eclampsia so klau sangkut, nnt ade 2 3 hari kena dtg kk pagi2 check urine sbb dyeorg nk monitor. so bykkn minum air haaa. info2 ni sbnrnya awak boleh baca dkt buku pink jgk. so nnt free2 baca taw. bagus n membantu. klau yg xde dlm buku pink tu baru awak taip soalan dlm fon n tnya misi nnt

1mo trước

Ohh yeke, alhamdulillah bila dgr feedback awk dari situation ni , kurang sikit nervousnya, sebab saya duedate awal bulan 10 dh ni xlama dah😅terima kasih awak 🙏🏻

kalau sis ada history keluarga yg ada kencing manis, nurse akan bagi tarikh utk minum air gula. kalau 1st minum tak sangkut, kena minum lagi utk kali ke 2. darah akan diambil sebelum minum air gula dan 2 jam lepas minum air gula. kalau bacaan lebih dari paras normal dikira sangkut gdm atau memang ada dm biasanya umur 26 tahun dan ke atas kena minum air gula walaupun family takda kencing manis. ada yg kena minum awal, ada yg lambat. urine test tu utk check kencing kotor dan protein. cucuk jari bila dah confirmed kena gdm atau memang ada dm. ada yg kena buat 2 minggu sekali, ada yg seminggu sekali.

Bila kna suru mnum air gula msa tu la akn kna check sangkut x, ada kencing mnis x.. before & after 2 hours lpas mnum air gula akn kna ambil darah.. ada tmpt dpt terus result hari yg sama tp ada tmpt yg lmbat.. waktu stiap ibu mnum air gula pn lain2, ada yg awal pregnancy ada yg msa 28w, depends penilaian nurse/doctor nti.. apa2 pn before hari yg nk kna check gdm mmg nurse akn bgtau awal sbb kna puasa sehari sblm

1mo trước

Start jm10 mlm je puasa..awal pgi tu dh kna mnum air gula..

Hi mmy. Sy share sedikit pemahaman sy ya.. Urine test - utk check dehydration, infection saluran kencing, penyakit ginjal, tanda preeklampsia, sindrom HELLP sepanjang kehamilan Ambil darah - utk check Haemoglobin (protein dlm sel darah utk bawa oxygen ke seluruh bdn). Cucuk jari amik darah secoet - pantau gula. Nanti akan ada 2 sesi minum air gula - utk confirmkan GDM.

saya anak 1 dan 2 tak sangkut gdm tpi mengandung yg 3 sangkut pulak..gdm on ubat tpi time mengandung je ada kencing manis tpi lps bersalin TK ada..tpi berat tak naik sgt control jgk la..saya suka bersenam turun naik tangga... bacaan pun cantik...

GDM detected my mgtt test. Minum air gula. Atleast kena minum sekali. Ada yang minum 2 kali. Ada yang minum 3 kali. Saya minum 2 kali. 1st bukak buku dengan masa 20 minggu. Dedua tak sangkut walaupun saya kuat manis. Alhamdullilah.

saya nurse sruh minum air gula minggu depan... kandungan baru nak masuk 3bulan.. nurse kata sbb sejarah kluarga ada kencing manis... saya pulak jenis taksuka manis²... harap boleh telan laaa😆

bila minum air gula baru tahu result sangkut atau tak. mcm saya awal kehamilan tak disuruh minum, saya minum masa 32weeks. bergantung pada nurse yang menjaga awak. kalau nak tanya nurse pun tiada masalah

parent ada yang kena kencing manis tak ? kalau ada nanti awak akan dapat tarikh untuk minum air gula..time tu baru tau ada gdm atau tak

Gdm tu masa pregnant sangkut kencing manis.. Biasa kk akan suruh minum air gula klu nak tau ada kencing manis or x..