Harap ada yg respond 🤲🏻

Sape pernah ada pengalaman anak ptosis? Nak tanya, - tempat pakar mata yg bagus kt jb. - risiko kalau tak rawat. - Pastu nak rawat mcm mana selain pembedahan? - Pembedahan boleh buat seawal berapa tahun? - Last, kos berapa utk ptosis sblh mata? Utk yg tak tahu, ptosis tu kelopak mata tak boleh buka sepenuhnya, dlm erti kata lain mata sepet sebelah. Anak saya dr lahir. #secondbaby #1m9d #ptosisbaby #babygirl **Update: anak saya dapat followup dr hospital sejak dia 1y. Kk bagi surat refer hospital. Sekarang umur dia 2y 7m, masih ada appointment hospital setiap 6bulan. Setakat ni, doktor sahkan dia bukan ptosis dan bukan lazy eyes. Cuma kelopak mata rendah /lemah. Plus mata kecil dia tak mengganggu penglihatan dia cuma mata tu ada rabun jauh. Utk operate, doktor kata tak perlu, andai nak buat, itu cuma utk cantik sahaja. Dan bila2 pun boleh. Skrg boleh, dh besar pun boleh. Next appointment bulan 6 ni. Andai ada apa apa yg perlu diupdate lagi, saya update ye. Apa pun, Terima kasih pada yg sudi comment. Ada yg sampai ke facebook bertanya. Thank you for all the concern ☺️♥️. #baby2020 #SpreadLoveAndPositivity

Harap ada yg respond 🤲🏻
25 Các câu trả lời

lazy eye tu sis.. mcm ank adk sy... nk elok operate klopak mata..tp adk sy xnk... sbb kmungkinan akn jd blk cmtu... ade yg ckp sbb urat mata .tp ape pn..ank die msh kecik lg..kesian kt ank... jd adk sy biarkn jer..sbb xgnggu pnglihatan pn.. nk buat rawatan pape tnggu ank die besr...

4y trước

Lazy eye lain ya. Lazy eye dalam medical term dikenali sebagai amblyopia. Ptosis ni pulak kelopak mata menutupi sebahagian mata. Ptosis ada beberapa grade.

Ank sy 2org mata sepet sblah je... alhmdulilah dh besar x npk sngt matanye sepet...yg sorg lg Bru 1bln...nanti akn Ada jmpe dokter...n kne tngok klau x Ada kesan plihatan x yah buat apa2...

4y trước

Kerajaan...

Sy x dpt jawab persoalan puan.cuma nk titipkan doa buat baby semoga sembuh sepenuhnya dah sihat2 selalu.stay strong momy...setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Anak kawan saya ada kena macam ni. Tapi dia tak operate pon. N penglihatan tak terjejas apa2.. umur 8 tahun dah. Alhamdulillah elok je .

4y trước

Kalau tak jejaskan penglihatan dia, takde apa kan nak risau. In shaa Allah lah takde, aamiinn..

Tak pernah alami, 1st time dengar.. Apa2 pun moga urusan puan dipermudahkn. Mungkin puan boleh cari klinik pakar mata.

comel baby nye..!😍😍. maaf sis, xpernah dgr. ni bru pertama kali tahu. harap urusan sis dipermudahkan.

anak kawan pun mcm ni. x ada effect mata . operation kelopak mata. x silap buat masa umur 3tahun.

4y trước

hsptl gov.. nnt doc kkia akan bagi refer p pakar.

semoga baby membesar dgn sihat dan disembuh kan dari pelbagai penyakit..aamiin³

Maaf sis, tak pernah alami dan baru tahu. Apa2 pun, baby sis comel sangat 😍

Hi sis.. mcm mana mata anak sis skrg... 😊 anak sy pun mcm anak sis ni...