Berat badan

Sape mummy kt sini time mengndung berat badan naik yang amat....tpi gdm x sangkut...bp pon okey....sape tahu sbb ape?

37 Các câu trả lời

Saya pun baru 22 weeks berat naik mendadak checkup minggu lepas. Last month berat dari 53kg kapada 54kg. Tapi last week checkup berat dari 54kg naik kpd 59.5kg 😖 nurse bising kenapa berat naik mendadak mcm ni terus kene jumpa Dr dan next month kene minum air gula. Masa checkup tu BP semua okay. Sangkut kt berat je. Terus kene marah, kene suruh monitor ambik tekanan darah 2 kali seminggu smpai lah checkup next month. Tk tahu punca sbb mkn biasa je tkde makan bnyak mana, mengidam pelik2 pun tkde.

Pregnant anak 1 & 2 naik 15/16kg. Tak sangkut gdm. Berat baby 3.4/3.6kg. Now preggy 7 mths naik 10kg alhamdulillah tak ada gdm juga. Saya makan banyak nasi juga tapi saya buat workouts 2-3x seminggu. Minum plain water at least 2L perday. Saya tak minum air manis langsung. Makan 3x main meal je, bf lunch dinner. Saya tak ada tea time etc.. tak ada kudap2. Jadi saya percaya sebab pemakanan punca berat naik mendadak esp manis2/ karbo yg x digunakan sebagai energy akan sangkut gdm

Saya x minum air gula lg, docter ckp 28w nti bru minum. Skrg bru 22w. Tp berat sy da naik 10kg selama 5 bulan pregnant ni 😩 before pregnant 42kg, now sy da 52.35kg 🫣 docter xde ckp ape, tp nurse da bebel siap tulis pakai pen merah berat sy 3 mggu naik 2.5kg 😭 padahal stiap hari sy mmg byk kan berjalan utk bakar kalori, lg2 ahad time husband cuti. Sy akan ajak pusing 2 3 mall, tp berat mmg x turun 😩

2y trước

Tp kan kdg tgok nurse yg suke marah2 kite, docter rilex je 😅 baik la lepas ni sy mkn sket2 tp kerap. Tulaa kesian baby, mama nya mkn biskut je 🤣

Sy msa anak first mkn bagai juara xde alahan lar katakan, berat pn stiap bulan cek naik 1kg ke 2kg total naik 10kg msa besalin tu. Dgn dr suspek baby besar pulak tu. Tp x sngkut gdm wlau mnum gula 2x. Nsib2 sis pape pn kne jga mkn wlupn susah yakmat bila ngidam nk tu ini tu hehe. Mmg waktu peknen ni luar jangkaan. Kdng kurus pn ade gdm klu obes lg high chance kn. Sy obes Alhamdulillah so far x sngkut gdm pn.

pengalaman mengandung 2 anak sebelum ni berat naik tp kdg kurang dr expectation. tp still naik setiap bulan. kalau yg skrg ni berat turun dah 4 kg dr sblm buka buku,mungkin sbb diet gdm. mungkin kalau ikut sis,dr pemakanan agaknya. sis terlalu ambil banyak karbo dan gula sbb tu berat naik mendadak walaupun tiada gdm

2y trước

apa makanan yg sis biasa makan? sis selalu exercise juga ka? tp jika doc tak tegur,mungkin ok juga kot

3anak cmtu ni bru sdh mnum air gula ke2.. Air gula 1st hritu 4.0/3.9 yes hypo Ank kedua dlu 1st 4.0/4.1 2nd 4.0/4.0, awal pregnancy turun 5kg 5bulan, 4bulan naik 20kg Now statik smpai 17w , dlm mase 14w naik 12kg ( now 32w) https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

pglman2 sblom ni sy msa mgndung mmg sng naik berat.spnjg mgndung leh cecah 20kg naik.kali ni naik gak bln [email protected] n bp ok je doc kta.selera mnjadi2 kta kn.cm doc pesan jgn mkn yg manis2 lemak2..bnykkn mkn sayur n buah.anak2 sy lahir pn 3.2 & 3.0 kg je.mak bdk ni yg mmbesar dgn jayanya😄😄

Sy ada dalam satu bulan tu naik 6kg..kali pertama minum air gula xsangkut. Kali kedua minum sangkut gdm.. Husband pun kata makan tak banyak tp berat naik Rupa2nya sy kuat makan Manis2 mcm biskut, roti manis, askrim, air oren dalam kotak.. Air jambu batu dalam kotak. Semuanya Manis2.

saya start baby 6 bulan baru boleh makan nasi. kalau tak muntah je hari². start baby 6 bulan, hambekkkk nasi berpinggan². aiskrem jangan cakap la, sehari 4 5 batang. coklat kit kat makan 2 3 pagi. hahahahahhaahahahhahahaha. sekali keluar baby berat 3.9kg. adoi. besornye😝

2y trước

czer sebab saya demam &baby dh overdue 9 hari. hehe

saya pon berat dok naik lebih dari yg saya expect. baru week 11 tapi macam dah naik 4kg. padahal saya x makan banyak. before pregnant lagi makan banyak 😅 tertanya tanya jugak kenapa mcm ni. kadang2 kalau timbang time perut kembung masuk angin, mmg berat lebih dari biasa.