Tak makan ubat

Sape kat sini tak mkan ubat obimin yg kk bagi. Ade effect pada baby tak? Saya tak mkan dri awal dpat ubat sbb penah telan sebiji tapi muntah balik.

43 Các câu trả lời

Kk hosp sy lupa berikan sy supplement masa 1st checkup (dh 13w time tu, sy staff).. punyalah sy risau n try bli obimin atas consultation farmasist tp x ngam, 2x kali mkn pening teruk sgt² smpai xleh bgn 2jam.. sy dh x keruan sbb risaukan bby sy & teruskan searching for other supp.. sy tukar iberet sendiri (sbb app sy 6minggu skali & sy xleh nk tggu), alhamdulillah okay xde mslh, hb maintain & doc suh continue.. tu semua penting utk bby, just bcoz u cant tolerate with the vit, nnt apa² jd kt bby camne?

sy mse 1st baby 7thn lps x amik obimin/iberet sbb x mampu nk telan..tp doc nasihatkn sy supaya amik asid folic smpai bsalin.n sy mnum susu alpha lipid serta byk mkn mknn yg bkhasiat mcm buah n sayur..alhamdulillah ank sy sihat walafiat..HB sume normal n cantik je mse pregnen n x pnh mnum air gula..skrg 2nd baby now 22 weeks pon sy buat bnde yg same..alhamdulillah semua normal..ape2 pon pls consult with gynae

3y trước

sis selalu makan buah n sayur apa

Sy pon xboleh mkn obimin.. Nk muntah je, tp skrg alhmdulillah.. Sy mkn ubat dgn air peel fresh orange.. Boleh telan sbb bau ubat tu hilang.. Awal2 dlu pon sy skip mkn ubat jgk, tp mkin lama hb down.. Huhu, last checkup hritu dh dkt line merah..huhu.. Klau hb bwh lg dr line merah, takut kna tmbh ubat lain plk, xsanggup sy😅sbb mmg jnis xsuka mkn ubat.. Sis try lah mkn ubat dgn air peel fresh orange. ..

5y trước

Wahh boleh cuba. Tq sis 🥰😀

Sya mmg xbleh trima obimin aritu ngadu kt doc.. Dia ckp obimin n zincofer mmg stgh oeg makan xbleh trima. Lpstu dia sruh sya cari jnma maltofer kt farmasi. Tp mahal sikit laa.. Tp awal kandungan ni sya makan folid acid xskip.. Nak msuk 2nd trimister bru p cari maltofer tu... Lg satu sis makan buah delima n kurma yea.. Kalau ubt tu xbleh trima kena gtau doc jgk.. Ad solutionnya nanti

4y trước

Sis okey tak mkn maltofer tu

Sebenarnya mgndung ni kena kreatif la cari solusi utk dri sndri sbb bdn kita ni, kita je tahu kn. So mcm i, wlaupn first time pregnant. N lgsg xde pengalaman, i try cari solusi cmne nk atasi bnda2 cmni. I pn byk kali muntah wktu telan ubat. Tapi tkpe, moga dipermudahkan urusan ye ! 😊 Kita mgndg ni, Allah tolong ❤

Hi puan. Why dont you consult with your doct abt that ubat? Tell the doctor each time u makan that ubat u muntah. For sure doct akan help you dengan cara change ubat itu to another jenis ubat. Next checkup u better tell the doct or nurse abt this. Jangan la skip ubat yang hospital bagi it might affect your baby.

Sama..sy xboleh makan obimin..muntah teruk..next app sy minta tukar ubat..nurse bagi zincofer..diorg pn risau nak bg sbb dia kata biasanya bila obimin dah xboleh makan,apa lagi zincofer..tp pelik nya zincofer sy okay je makan..huhu..mmula minom dgn air putih je..skrg dgn sunquick..lbih sng nk telan..

Xleh skli mkn muntah lps uh xnk mkn..kne jgk mkn..kne pkir ank dlm perut tu..klo btul xnk bgithu nurse tukar ubat..jgn ckp xnk mkn ubt..dlu ngn skrang xsme..org dlu2 xmkn ubt tp ksihatan dn pmakanan diorng jge pantang..zaman skng main bedal jeee..so kne gk jge..ubt sume kne mkn okay😊

I makan Iberet dari before pregnant and masa tgh pregnant pun makan jugak. Tu pun bila scan jantung baby kecik sebelah.. Tolong makan kalau tak nak ada complication kt baby punya pembesaran. Sedih sis kalau dpt tau baby tak sihat walaupun kita dah cuba sehabis baik jaga pemakanan.😔

5y trước

Tq atas nasihat awk ☺️. Semoga baby awak mmbesar dgn sihat. Aamiin. 🤗

Saya pun tak makan obimin sejak dr awal. Makan masa awal.kehamilan dulu. Pastu xdapat telan sebab muntah2. Then refer to doctor. Sy gantikan dgn suplimen blackmores pregnancy. Doktor pun sarankan dan semua isi kandungan nutrien ada dlm.suplimen tu.