Tak makan ubat

Sape kat sini tak mkan ubat obimin yg kk bagi. Ade effect pada baby tak? Saya tak mkan dri awal dpat ubat sbb penah telan sebiji tapi muntah balik.

43 Các câu trả lời

Sy pernah dgr mkn obimin dgn air sunquick tanpa gula.pernah try ok jgk..smpaii abis dh lah sunquick jat umahh..xbeli dah.😂so far sy ubat semua boleh telan.xpe kalauu xboleh mkn.cepat2 inform nurse n doctor ye dear..nt dieorg akn tkar ubt yg lain.tc dear

5y trước

Kat*

Makan jela. Penting utk diri sndiri dan bayi dalam kandungan. Kawan saya ada yg suka skip makan. Tak nak makan. Anak dia lahir down syndrom. Lepas kejadian tu dia kan ingat kan kawan2 yg pregnant dia suruh makan ubat dari kk bagi.

5y trước

Tq sis😊

Obimin ni mcm asid folik. Sis boleh google effect xmakan ubat. Mmg xmkn ubat ada je yg baby okay lepas keluar tapi utk elak dari berlaku yg tidak baik mcm spina bifida dan etc. Kalau sis xleh mkn cube mkn dgn air oren.😊

Sy mkn obimin jer...drp awal prgnant smpai dh 9 bln skrg....kdg2 miss jgk...sbb lps mkn tu nk kne tggu dkt 2 jam bru leh mkn...pkse jgk mkn n alhmdulillah stkt ni tiap kali check up smue ok, prkmbgan baby pn ok...

Saya mula2 mgndung mmg tk leh trma tekak nk mkn ubt obimin tu.sye byk kn minum susu n minum juice oren alhamdulilah hb n kndungn ok.je.bru2 ni je sye cuba nk mkn blk ubt tu..alhamdulilah tekak dh blh trma .

I tak mkn pn obimin. I mkn ubat dari klinik lain. Kalsium n ubat tmbah darah. (Act, dlm ubat yg i mkn tu ade je folic acid) My mom pn takbagi i mkn obimin tu. So, i tawakal la dgr ckp makkk 😂

Sy makan lewat sehari je pun bp boleh drop sis..pastu kepala pening2 nak pitam..depend pada org kot..klu rasa nak muntah makan sebelum nk tido la..klu makam siang hari memang rasa mual..

kalau tak sesuai makan obimin boleh ckp kt nurse nak tukar ubat lain. sbb ubat tu ada vitamin2 yg penting utk tumbesaran baby. kalau tknk kk punya beli kt farmasi pun boleh.

Sy tau ramai jer preggy mom xnk mkn vitamin yg doc bg..tp plz dont selfish..xkesian ker ank dlm kdgan tu xckup zat..jgn plak nanti myesal kemudian..be strong mom to be...

Masa appointment kk.bagitau doc yg ubat tak boleh nak makan.tye doc selain tu ad ke ubat lain yg sm mcm obimin tu.kalau takde awak try mkn dgn jus ke ape sblm tido