Macam mana cara nak banyakkn susu badan ?

Sapa2 boleh kongsikn tk mcm mna nk bnyakkn susu bdan ? Saya dh cuba mcm2 untuk bnyk susu tpi tk mnjdi pun

16 Các câu trả lời

takde jalan pintas. kena faham susu badan berkait hormon, hormon prolaktin, hormon oxytocin. dan kena faham jgk byk demand baru byk supply. susu bkn keluar mancut dr 1st day bersalin, normal kalau dr kat LR tu susu titik2 je keluar., tp mula dr baby baru keluar rahim, sebolehnya setiap 2jam nipples tu ada rangsangan, breastfeeding dlm 15-20min. air kena minum secukupnya, makan kena secukupnya, rehat, bergerak. btw puan ni brp lama dh bersalin? knp blh tanya cara nk bykkn susu? sbb sebenarnya puan tanya ni umum sgt, sbb tu kalau blh jumpa @ consult la dgn lactation counselor, supaya blh cari masalah cuba selesaikan masalah puan

saya salah sorg yg jenis xbnyk susu masa ank first sy terlalu kuat pantang sampai stress susu langsung xkeluar terpaksa bagi ank susu fm skrg ank kedua sy cuma pantang bersama suami je bb mkn awal2 dlm 2minggu sy pantang mkn lepas tu sy start mkn makanan yg sy nk mkn sy minum air sejuk & sy pon xstress sbb bleh mkn benda yg sy nk alhamdulillah susu banyak betul keluar dok diam xbagi susu kat bby pon basah habis baju dia keluar dgn sendiri 😆 tips dia kita jgn stress dan mkn je makanan apa yg serasi dgn badan kita tkut nk mkn bnyk mkn sikit2 nmpk xde masalah teruskan mkn 😁

Dh try minum susu? Sy mnum susu fernleaf (family) juga. Atau boleh try mnum susu yg khas utk breastfeeding. Pastikn slalu hydrated & jgn stress. Stress je sikit slaluny gnggu pngluaran susu. Atau cuba mkn sup ayam masak sekali dgn betik mentah / mkn madu satu sudu sehari / mnum & mkn air rebusan kurma merah.

4t trước

Ouhh ya kaa baik2 sya cuba mnum susu lak sbb yg lain dah cuba mkn tq for the info

sy minum susu fernleaf protein+ campur dgn nestum original..bt suam2.2 Kali sehari pg ngn mlm.alhamdulillah breast cpt penuh n susu bnyk.bb 8 bulan+ isap sebelah n sebelah lg mencurah2.x Salah mencuba klau dgn izin Allah dpt mmbantu.Dlu sblm sy mnum susu sy biasa2 jgk

Saya memula pun xda susu lgsg keluar. Saya cuba mengurut and amik milk booster brand nufiya tu, minum horlicks hari2 dan makan sup lobak putih. Alhamdulillah susu keluar and cukup untuk anak. Siap boleh buat stock susu lagi. Yg penting niat and jgn stress2.

Makan carrot mentah Berries Air putih banyak Always be positive Always smile Always be happy Ni doctors pesan pada saya sebab saya ada anak oku Alhamdulillah saya amalkan Saya dapat nyusu anak oku saya sampai dia umur 3tahun

susu badan ni pon 1 rezeki jgk...sy cube mcm² jgk...Smpai cucuk bgai..tp Allah kata bukan rezeki ank sy...bkn senang nak redha,tp kite redha la dgn ketentuan Allah

4t trước

betul sis Nor Mashitah saya pon ank first..7taun menanti zuriat..sy Smpai beli pam yg paling mahal,sbb ade syorkan pakai pam tu...sama je susu sy ..xpela yg penting kita,Allah tau yg terbaik buat kita dan ank

tenangkan fikiran..jgn terlampau stress..mkn mknanan yg sis suka..jangan topup susu fm..bnyakkn direct feed bby...susu akn kluar ikot demand bby..insyaallah..jangan give up

Kerapkan penyusuan. Elakkan stress. Minum air kosong secukupnya. Makan makanan cukup nutrien dan tambah lagi 500 kalori drpd keperluan kalori wanita biasa. Bersenam.