Ada sapa2 pengalaman air ketuban sikit ? Saya scan 15w & doc cakap air ketuban sikit 1.65 .

Sangat bahaya ke ? Tolong saya risau sangat#ingintahu #bantusharing #firstmom #pleasehelp

12 Các câu trả lời

air ketuban kurang atau terlebih banyak both bahaya. range normal air ketuban 8~20 awak. cuba cari 2nd alternatif. pergi scan dkt klinik luar pula utk check afi awak. awak kurang minum air ke? bila next appointment awak. cuba amalkan makan buah tembikai. jgn makan hari2 pula. sbb buah ni ada gula tersendiri takut sangkut gdm pula. dlm seminggu tu awak makan la 2x ke. semoga semuanya baik2 awak. semoga baby awak xde pape.

1y trước

awak boleh buka link yg sy share ni. link ni penerangan tentang air ketuban dr fb doctor imelda balchin pakar o&g https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0b7bFABTfw1KTEjwtCBFVeb87sLtVUsEK8JsQYqifAk7CEzJXLmLRg9eWyV9bZYqDl&id=679746658&mibextid=Nif5oz

saya pun ada masalah air ketuban kurang. Bacaan 6 masa 30 minggu. Kena tahan wad, hari hari buat ctg baby. Orang cakap makan tembikai and banyak minum air kosong. Tapi saya makan tembikai tak menjadi😅air ketuban makin drop. Lepastu ikhtiar minum air kelapa hari hari and minum air masak 2 liter sehari. start 31 minggu sampai 37 minggu air ketuban saya dah okey sikitlah, bacaan paling rendah pun 10. Paling tinggi 12.

Sy pun pernah doc ckp air ketuban kurang masa 12weeks. Tapi bila scan dgn pakar O&G doc ckp ok je air ketuban. Apa2 pun awk banyakkan minum air, makan tembikai, minum air kelapa utk banyakkan air ketuban. Mudah2an baby membesar dgn sihat dan selamat semuanya 🤲🏻

Minta refer ke MFM, Maternal Fetal Medicine. Pregnancy Puan blh dikategorikan sebagai oligohydramnios, kekurangan air ketuban. Kena jumpa pakar yg handle case specific begini. Previous pregnancy sy mcm tu juga. Semoga Allah permudahkan urusan Puan.

1y trước

Masa sy nak buat detail check up dlm 21w mcm tu. Tp dh xblh check sbb air ketuban sikit sgt. Scan pon xnampak apa2. Bila scan terus nampak tulang blkg baby. Kalau ada air ketuban yg cukup, bila kita scan akan nmpk baby berenang dlm air ketuban

sis try makan buah tembikai..buah tembikai elok untuk kurangkan rasa loya dan perbanyakkan air ketuban...tapi jangan makan masa jalan jauh tau hehehehe sebab nanti puas nak ke tandas saje nak kencing 😁

Punca air ketubannn sikit sbb kurang minum air ke? 🤒 sy pn xleh minum air sbb tiap kali nak minum tekak loya

1y trước

yup. salah satu faktor. air ketuban terhasil dr air kencing baby. kalau awak xminum air yg mencukupi. mcm mana baby nk produce air kencing. cuba awak refer link yg sy share dkt komen atas2. link tu penerangan berkaitan air ketuban dr doctor imelda balchin pakar o&g

single pocket 1cm plus xnormal. perlu rujukan pakar dgn segera

bahayalah.. mkn tembikai & minum air kosong bnyk..

Ape kata doc? Next time tanya doc.

tkut bby lemas je klu ckit