Adakah jantian bayi boleh ditentukan dengan pemakanan..?

Salam.usia kehamilan sy bru mencecah 6w, sekiranya sy teringin mndapatkn ank lelaki,bolehkah waktu ini sy amalkn pemakanan yg boleh mempengaruhi jantina bayi..? Jika blh,apa cadangan pemakanan tersebut..? #firstbaby #firstmom #bantusharing

5 Các câu trả lời

awak boleh baca penerangan dr doctor imelda balchin pakar o&g ni Pemilihan jantina bayi sebelum ia dilahirkan. Ini lah dipanggil sex selection. Kena rajin membaca untuk memahami ini. Sila fahamkan natural method yang saya sudah postkan sebelum ini sebelum membaca keterangan di sini. https://www.facebook.com/imelda.balchin/posts/10154655893521659 ------------------------------------------------------ Yang menentukan jantina anak BUKAN ibunya. Yang menentukan jantina anak ialah bapanya. Jangan salahkan isteri jika anak-anak semua lelaki atau semua perempuan. Kita mempunyai 46 chromosome (23 datang dari ovum ibu dan 23 datang dari sperma bapa). Semua Ovum wanita yang normal mempunyai 22 chromosome dan satu chromosome X. Semua lelaki yang normal mempunyai dua jenis sperma. A)Sperma yang mempunyai 22 chromosome + dan satu chromosome X (apabila dipersenyawakan dengan ovum akan menjadi anak perempuan) B)Sperma yang mempunyai 22 chromosome + dan satu chromosome Y (apabila dipersenyawakan dengan ovum akan menjadi anak lelaki) Selepas persenyawaan, semua manusia yang normal ada 22 pasang chromosome + XY (jika lelaki) atau 22 pasang chromosome + XX (jika perempuan). Jumlah 46 chromosome ini membawa lebih daripada 20 ribu gene. Ini lah baka dan sifat keturunan kita. Chromosome X dan Y bukan hanya menentukan jantina kita tetapi ia juga membawa berbagai gene yang lain. Dari segi perubatan, pemilihan jantina hanya dibenarkan jika ada masalah perubatan yang dibawa oleh chromosome X atau Y. Selain daripada ini, pemilihan jantina adalah perbuatan yang dikatakan 'tidak beretika' atau 'gender discrimination'. Oleh itu pakar perubatan tidak digalakkan membantu ibubapa memilih jantina. Di negara UK, sex-selection selain daripada masalah perubatan adalah satu kesalahan undang-undang. Doktor yang mengamalkan perbuatan ini boleh dihentikan lesen perkhidmatannya dan boleh dipenjarakan. Ini kerana terdapat beberapa budaya di negara lain (negara India sebagai contoh) yang mementingkan zuriat lelaki lebih daripada perempuan sehingga sanggup melakukan pengguguran atau pembunuhan ke atas janin perempuan (seperti orang Quraish di zaman jahiliah). Budaya merekalah yang mengalu-alukan dan menyebarkan teknik-teknik yang diajar oleh Shettles untuk pemilihan sperma sebelum dipersenyawakan. Shettles pada tahun 1960han mengatakan yang sperma X lebih tahan lasak daripada sperma Y, dan sperma X tidak laju seperti sperma Y. Jika anda baca apa yang saya dah ajar tentang 'natural method' family planning dan anda amalkan, anda akan belajar bilakah masanya ovulasi berlaku untuk anda. Lain orang, dan lain bulan, ovulasinya berlainan. Adalah salah mengatakan yang ovulasi berlaku pada hari ke 14 untuk semua orang. Untuk seseorang individu itupun, masa ovulasi berlaku boleh bertukar setiap bulan. Sebab ini lah untuk menentukan ‘due date’ yang lebih tepat untuk ibu yang hamil, pakar Maternal dan Fetal medicine menyarankan membuat 'dating scan' di antara 11 minggu dan sebelum 14 minggu kehamilan kerana dating scan pada masa inilah memberikan penentuan yang paling tepat sekali apakah EDD anda (estimated date of delivery) atau due date anda. Mereka yang tidak membuat 'dating scan' pada masa yang saya sarankan itu lah kebanyakannya yang tunggu sampai lebih 42 minggu tak bersalin lagi, sebab dating mereka kurang tepat dan EDD mereka kurang tepat. Bila kita membuat dating scan di antara 11 minggu - 13 minggu 6 hari, dan kita betulkan EDD mengikut saiz janin, kita dapati hampir 70% induction of labour boleh dielakkan sebab mereka sebenarnya belum lagi overdue tetapi ovulasi berlaku lebih lewat daripada 14 hari. Mengikut Shettles method, jika hendak anak lelaki, Shettles menyatakan yang sperma Y tidak tahan lasak tetapi lebih laju. Shettles menyarankan anda tidak boleh membuat hubungan kelamin langsung sehingga tepat pada masa hari ovulasi sahaja. Selepas hari ovulasi elakkan hubungan kelamin. Tetapi, semua kajian menunjukkan bahawa apa yang diajar oleh Shettles pula tidak pernah terbukti berkesan. Malah, tidak ada bukti yang sperma Y dan sperma X mempunyai ciri-ciri yang berlainan seperti apa yang Shettles nyatakan. Sila lihat gambar 1, 2, 3. Tidak ada pemakanan berasid atau beralkali yang boleh menolong anda memilih jantina. Nasihat pemakanan ini tak ada kena-mengena dengan Shettles method. Mereka yang tidak faham biologi telah mencampur-adukkan Shettles method dengan pemahaman yang tidak ada logik dari segi Sains biologi. pH acid atau alkali di dalam badan kita sentiasa sama walau apa pun yang kita makan. Kita akan sakit dan mati dahulu jika pH badan kita berubah, dan segala hormon enzyme badan kita akan berusaha melawan balik supaya pH badan kita tetap di tahap yang sudah ditentukan. ------------------------------------------------------ Terdapat juga petua turun-temurun menggunakan ubat-ubatan herba traditional yang diberi kepada ibu yang belum hamil atau baru hamil untuk memilih jantina (dari India utara dan negara Arab). Ubat ini tidak terbukti berkesan tetapi sebaliknya meningkatkan risiko kecacatan kepada bayi yang dilahirkan. Disebabkan ini, pre sex selection juga dilarang di India. Kita perlu tahu yang terdapat ubat-ubatan traditional ini yang telah diharamkan oleh kerajaan negara lain kerana ianya sangat merbahaya untuk janin. Jangan sesekali terperdaya jika ada orang menjual ubat herba traditional yang boleh menolong anda memilih jantina. ------------------------------------------------------ Dari segi perubatan, bilakah masanya saya menolong ibu hamil memilih jantina. Saya berikan satu contoh. Seorang ibu yang menjadi pembawa (carrier) haemophilia datang mendapatkan nasihat saya kerana pernah melahirkan anak lelaki yang mempunyai penyakit haemophilia yang teruk. Anaknya meninggal dunia beberapa hari selepas bersalin kerana pendarahan di dalam otak ketika bersalin secara biasa. Beliau menangis meminta pertolongan supaya masalah ini tidak berulang. Haemophilia ialah masalah dimana badan tidak membuat cukup protein factor VIII yang diperlukan untuk menghentikan pendarahan bila kita tercedera. Ada keluarga yang mempunyai masalah haemophilia yang sederhana sahaja dan boleh mendapat rawatan factor VIII yang diperlukan untuk mengelakkan pendarahan yang teruk. Tetapi ada keluarga haemophilia yang mendapat penyakit yang teruk menyebabkan kematian semua anak-anak lelaki kerana pendarahan yang menyebabkan maut. Ini selalunya hanya terjadi kepada ahli keluarga lelaki kerana Chromosome X lah yang berfungsi untuk mengarahkan hati kita untuk membuat factor VIII. Jika gene Haemophilia di atas Chromosome X ini tidak berfungsi, maka orang lelaki akan mendapat penyakit Haemophilia sebab orang lelaki hanya ada satu chromosome X. Jika perempuan, sebab perempuan ada dua X, jika hanya satu X tidak berfungsi dan satu X normal, maka perempuan hanya menjadi pembawa (carrier) dan tidak mendapat penyakit ini. Sila lihar gambar 4. Wanita pembawa itu bila berkahwin dengan lelaki sihat, boleh menurunkan salah satu daripada Chromosome X yang ada masalah itu kepada anak-anak. Jika anak lelaki menerima X yang elok, dia selamat. Jika anak lelaki menerima X yang berpenyakit, dia akan mendapat Haemophilia. Jadi saya memberi nasihat 1) Jika hendak buat IVF boleh kita uji embryo yang dipersenyawakan di luar badan sebelum dimasukkan balik ke dalam rahim. Ini dinamakan PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis), dan hanya meletak embryo perempuan ke dalam rahim. Jika hendak embryo lelaki dan ada technology untuk menguji gene Haemophilia, kita hanya memilih embryo lelaki yang tidak ada haemophilia. 2) Jika subur dan tidak mahu IVF, kita boleh menguji darah ibu menggunakan cell free Fetal DNA pada 9 minggu kehamilannya. Ujian ini boleh mencari DNA janin di dalam darah ibu dan boleh menentukan seawal 9 minggu jika janin itu perempuan atau lelaki. Kalau nak tunggu scan, kena tunggu sampai 14-16 minggu untuk melihat pembentukan jantinanya. Jika perempuan, maka selamat, tiada haemophilia dan boleh bersalin secara normal. Jika lelaki, ada 50% kemungkinan yang anak ini ada Haemophilia. 3) Biopsy placenta (Chorionic Villus sampling) boleh dibuat dari minggu 11 kehamilan ke atas untuk janin lelaki. 1% ibu yang menjalani CVS akan keguguran, sebab itu lah saya galakkan kita buat nombor (2) seperti di atas dahulu untuk memastikan sama ada anak perempuan atau lelaki, dan hanya membuat CVS jika janinnya disahkan lelaki untuk mengurangkan risiko keguguran akibat menjalankan procedure CVS. Jika janin lelaki itu disahkan tidak ada haemophilia, selamatlah, maka boleh bersalin secara normal. Jika disahkan janin lelaki ini ada haemophilia, dan ibu itu datang dari keluarga Haemophilia yang teruk (iaitu terdapat kematian anak-anak lelaki disebabkan pendarahan yang teruk dalam keluarga ibu itu), saya akan menggalakkan ibu bersalin secara pembedahan Caesar. Anak yang baru dilahirkan pula akan mendapat rawatan Factor VIII selepas lahir dan kami akan bersedia menghadapi penyakitnya sebelum ia dilahirkan di hospital besar yang ada kemahiran dan kepakaran untuk penyakit ini. Itu hanya satu contoh masalah genetic melibatkan chromosome X. Ada banyak lagi gene di atas chromosome X yang jika tidak berfungsi boleh membawa penyakit yang berlainan. Ada satu jenis penyakit bernama 'Incontinentia Pigmenti' di mana kesemua anak lelaki akan meninggal dunia sebelum dilahirkan, dan kesemua anak perempuan akan hidup. Sila lihat gambar 5. Ibu yang membawa penyakit ini boleh dibantu secara perubatan untuk memilih jantina anaknya. Tapi kalau nak memilih jantina sebab suka-suka sahaja, saya tidak akan membantu kerana ini adalah 'gender discrimination' dan perbuatan yang tidak beretika. Anda MESTI ada sebab perubatan sebelum saya bersetuju membantu anda memilih jantina anak anda. Prof Dr Imelda, Pakar Perunding Maternal dan Fetal Medicine, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Jantina baby dah ditentukan sejak sperm bertemu dngan ovum lagi. Dah menempel kat dinding rahim dah (jantina dah ditentukan).

1y trước

Tq yea bg info

Tak boleh. Kalau nak ikhtiar dari pemakanan kena sebelum mengandung. Bukan semasa hamil.

1y trước

Sama-sama 😊

tak boleh sis.. jntina anak da dtentukan masa persenyawaan lg..

1y trước

Tq yea ats info..😊