luka bersalin

salam..sya ada soalan hendak bertanya di sni.luka jahitan bersalin normal sellu sembuh bila ya?sya jahit smpai ke punggung dan jahitan di punggung berasa sakit n pedih.hari nie pantang 26 hari dh.normal ker sakit dekat jahitan dkt punggung tu ya..berasa pedih2 ja nie.tq pd siapa yg sudi membantu.#ankpertama

9 Các câu trả lời

Wasalam.. normal sis.. apa yg sis perlu buat adalah pemakaian bengkung.. so bila sis pakai , pergerakan sis pun akan terbatas dan luka akan cepat kering.. lagi satu, masa mandi basuh betul2 bahagian jahitan. Kena sentuh bahagian jahitan tu sis, ni misi yg dtg rumah tu ajar.. lepas tu keringkan betul2 bahagian jahitan tersebut.. if kain kesat, pakai hair dryer.. InsyaALLAH kering cepat.. Semoga Allah permudahkan segala urusan sis dan cepat sembuh dari luka jahitan 💕

Puan Fadhilah, Kita sama sampan. Ini cara saya: Sitz bath Setiap hari Anginkan bahagian bawah tuh bila awak bersendirian Makan Kalau Boleh pantang - saya ada CL Dan die sangat strict on my diet - ini awak bole google makanan yg elok utk org pantang cam awak Tidak bergerak ke mana mana - actually p checkup anak walau kuning pun suami yg buat. Saya takot jahitan terbertas. Tp masa pantang saya buat sitz bath tuh 2 kali seari. Alhamdulillah okay. Saya jugak ank petama

Ank pertama jgk.. Hri ni hri ke 20.. Jahitan sy dh kering x pedih dh.. Sy byk minum air sunkist... (vit c) baik utk sembuhkn luka.. Pastu pkai feminine wash.. Dap2 kt bhgian jhitan tu lps mndi and lps pegi tandas.. Apply pressure kt tmpat jahit bila buang air besar.

4y trước

Tekan sikit dgn tuala or tgn kt tmpat tu... Sbb sy biasenye sembelit... So susah sikit nk buang air besar kena teran.. Apply pressure sbb takut benang terbuka

Luka jahitan sebenarnye setiap org waktu sembuhnye tak sama.ada yg cepat ada yg lambat.jgn lasak,jgn biarkan tmpt luka tu basah.lepas mandi,kencing dsbagainye lap bg kering.luka mmg akan rasa pedih.sehingga fully sembuh

Nak cepat sembuh setiap kali kencing basuh dgn asam keping dan garam kasar..pastu lap bagi kering..ni petua mak2 dulu2..mmg cepat sembuh..benang pun cepat tggal

4y trước

Asam keping dan garam kasar tu rendam dgn air suam..

sy mkn pil vit c setiap hari pastu guna ubat kuning hospital bg n pasti kan kering tmpat jahit lps cuci... smggu je dah baik

sy skrg pntang ank ke2 lalui bnda sma,jahitan pda miss v dh ok tgl kt punggung rasa bgkak pedih kalau duk lama🥺

Bergantung pada diri jugak ..ada cepat ada lambat

makan makanan seimbang supaya luka cepat sembuh.