Scan 8 minggu tak nampak

Salam..sy nk tanye ade x mcm sya scan 8 mnggu x nampak kantung n janin lagi , doc syak preg luar rahim , doc swasta klinik no 1 trus bt surat refer pakar hospital besar utk scan melalui bawah tp sy x pergi lagi , hari yg same sy pergi klinik swasta lain utk comfirmkn , doc klinik no 2 ni dia ckp kntung ade tp masih kecil , jntung pon dia nmpk ade tp dia nk tunjuk kt sy pon sy xpham tp dlm rahim bukan luar , katenye la..dia kate msih kecik , skrg sy dh 9w3d , ape patut sy buat kne scan skali lg ke mcm mne ? sy tkut xlame lgi nk kene buke buku pink dah..tp perut sakit mcm memulas,tp xde darah kluar ke ape , sy mohon yg ade pngalaman mcm sy pliss shared ye..tq

2 Các câu trả lời

9weeks dah besar tu awak sepatutnya dah boleh nampak jantung. Langkah berjaga2 mmg kena pergi hospital pakar untuk scan dari bawah(tvs) confirmkan kedudukan baby. Pengalaman saya baru je jadi minggu lepas, masa 5minggu scan tak nampak kantung , 8minggu repeat scan sekali doc jumpa kantung luar rahim dah besar dalam fallopian tube, tapi saya takda rasa sakit langsung, tapi masih lagi risiko besar sbb doc ckp anytime je boleh burst dalam fallopian tube tu dan boleh bawak maut kpd ibu juga. Baby mmg tak dpt diselamatkan walaupun dia membesar dengan baik ikut umur dia, cuma kedudukan dia di luar rahim. Fallopian tube juga dah tak dpt diselamatkan kena potong sbb dah besar sgt 8minggu. Awak kena refer hospital immediately kalau kes macam tu 🥲 sgt bahaya untuk diri sendiri

11mo trước

sy dh scan kali kedua hari yg same tp klinik yg berbeza , klinik no 2 tu scan nampak kantung , kantung pon ikot usia kandungan n ade heart beat tp masih kecil , doc doc tu yakinkan sy dia ckp xde msalah cume kecil lagi je..dia sruh repeat 2 mnggu lagi dlm 10 mnggu atau 11 mnggu tp sy takut , mse ank sulung sy x scan awal , buat buku lpas tu bru scan 12 mnggu..

Sepatutnya 9w dah boleh dgr heartbeat sekali. Sarankan pergi pakar untuk check. Kalau ectopic pun akan rasa sakit tp takpa cuba check pakar dulu. Satu lg buat scan tvs lagi better boleh nampak