Beli barang keperluan bayi

Salam, sy skrg 30 minggu. Ngandung anak first. Sape taw kat mne bole borong byk2 barang2 baby mcm pampers, keperluan mandi baby yg harga berpatutan? #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

17 Các câu trả lời

Sis, izinkn sy share mcmana nk cut cost. Barang baby sy semuanya sudah lengkap. Peliknya drpd itu sy hanya membeli 10-20% shj. Iaitu brg asas sperti sabun2 mandi baby, sabun baju baby, baju 2 helai, 1 towel, 1 blanket, 2 barut & minyak telon. Kos bajet utk brg baru ni x sampai pun Rm100, puluh2 shj. Selebihnya ada 2 cara sy buat:- 1. Utk baju basahan lain2 sy cari preloved. Kebanyakan baju yg ibu2 letgo ni elok2 lg sbb baby kan cpt membesar & ada yg x sempat pakai. Kadang tujuan hnya nk beli baju, tp majoriti ibu2 yg letgo prelove ni akn sedekah brg2 kecil mcm sarung tangan kaki, topi, barut, lampin, breast pad, breast milk, botol susu, dll. Usah segan menerima, niat kita pun nk berjimat cermat & x nk membazir. Katil baby playpen, carrier, stroller & car seat semua preloved. Total kos x smpai pun rm250. Yg ini jujurnya mmg kne rajin recce & join group2 ibu mengandung/ baby preloved. 2. Utk pampers NB sy bnyak apply sample di link2 yg ramai ibu2 share di FB (Item free sample Malaysia). Drypers, Huggies, Pet2, Genki, Merries, Mamipoko, dll. Dari situ pun sis dpt test semua brand yg sesuai dgn kulit baby. Baby ni pakai saiz NB kadang sekejap je tempoh & nak kene tukar saiz lg, then barulah beli. End up total kos brg2 baby x melebihi rm300. Selamat mencuba. Semoga dipermudahkan urusan sis & kita semua.

2y trước

kt join group Item free sample malaysia kt FB. Dlm tu ramai yg share link utk apply macam2 sample.. sample susu, sabun, pampers, nestum, dll.

Sekarang mahal brg baby , I mostly beli dekat Shopee tupun yg I rasa penting for baby & mom . Baju full cotton I beli set 1 design yg sama ada long , short , singlet , rompers , mittens & booties . Baju eyelet pun sama . Jumpsuit 1 set ada 3 . Mandian carrier junior mini set , pampers petpet 1 pack . Minyak baby I beli 1 jenis . Takut baby tak sesuai . Benda mcm ni kita akan tukar pakai , baju better 0-6 months , nak dressup baby tambah outfit outdoor 2-3 helai . Kain napkin just 10 pcs boleh reuse for muntah baby . Nak cantik cari la yg bercorak / colorful . Hoodie blanket 2 pun cukup . Tak perlu banyak pun sis lepas baby besar sikit boleh tambah lagi ikut apa diperlukan pulak . Cukup kita guna pakai simpan untuk anak seterusnya .

Sy x tau kt mana nk beli borong byk2 barang baby nie. Just nk advice, kalau pampers dan brg2 mandian, lotion nie semua jgn beli borong byk2. Sis try 1 jenis pamper dulu, tgk reaksi anak dgn pampers tu. Takut anak x serasi dgn pampers tu, kalau sis beli byk2, nnt dah kena jual semula pula. Lpastu, size pun jgn beli byk2, contoh NB dlm 1 @ 2 pek saja, baby cepat membesar. Set mandian pun sis beli 1 jenama, dgn tgk anak sesuai ke x. X ada la pembaziran walaupun sebenarnye kita nk berjimat kn bila beli borong nie.

brang² baby skrg mahal² sis😢 sy haritu suami beli ckit² di shopee pastu ckit² lg cari kt kedai baby.. xpe sis cari dulu ckit² di shopee di kedai baby.. pampers.. tisu basah.. mandian & bedak di pasaraya biasa pun blh beli..

2y trước

ya.. moga slmt bersalin dimudhkn urusan ibu & anak pnjg umur ibu & anak ☺️

Saya akan survey2 dulu before beli. Manjaku murah nak beli pampers kalau ada promo. Baju2 saya beli dkt babyshop time promo jgk. Kedai tateh pun quite murah jgk mittens dia compared to manjaku and design pun lgi comel dri manjaku.

Sis boleh follow ig: dr.babyoutlet. Ada bermacam set lengkap pakaian baby. Dari set basic ke set premium. Sis boleh survey. Pampers baby dan set mandian baby, kat shopee ada sis. Banyak. Cari je jenama anakku ke. Ada je.

anak sulong .saya Dulu. start usia 6bulan beli Baju , pampers Dan barang2 ibu anak. beli 1bulan 2-3 Jenis barang. beli sikit shj. cukup masa bsalin. tak keluar duit Pon. standby utk stok makan DLM pantang. 😁

I beli mostly in shopee je. so much price difference especially dengan expenses sekarang. Kalau nak harga murah but still same brand as you see in baby shop and good quality, Shopee ada je.

2y trước

Setuju. Barangan ank i pun byk beli dari shopee. Kalau nak beli semua dari kedai baby menangiss dgn harga. Mahallll..

kalau beli sekali terus mmg mahal.. kena beli sikit2 x rasa beban sgt.. and x semua tmpt harganya sama.. some place pampers murah, some place baju bb murah2..