menu pantang sendiri

salam .sy dh hari ke15 berpantang.awal2 haritu guna khidmat mknan pantang CL.oleh sbb nk jimat,sy decide utk berpantang sendiri je..suami masakkan nasi sblm pegi kerja pastu sy goreng ikan guna airfryer je..harini diuji sy muntah 6x,perut memulas..pergi klinik td doc ckp gastrik,mungkin sbb mkn lambat..nk tnya kwn2 kat sini.menu apa yg boleh sy buat dan jadual mkn yg betul nk elak angin dan gastrik

4 Các câu trả lời

Awak kena jaga makan jgn sampai angin masuk dalam perut .menu pantang simple2 je janji Mkn jgn lewat2 kan mkn. Menu pg biskut kering air milo panas roti wholemeal pun bgs cicah dgn milo panas mkn tghri sup sayur sawi putih tu bnykkan air susu badan tumis je ngan bawang putih kiub ikan bilis goreng atau bakar je ikan kerisi ke ikan jenahak ikan tenggiri ikan merah pun boleh.. buat waktu Baby tidur .Dah jadi ibu ni kena pantas buat kerja saya 6.30 pg dah mandi air rebusan herba sebelum suami saya g kerja dia prepare siap2 utk saya cuma makan saya buat sendiri..10 hari pertama saja suami masakkan sekarang dh kuat sikit alhamdullilah jahitan bawah nk kena jaga tak boleh lasak sgt mknn pun nk kena jaga sbb Baby nyusu badan tersalah mkn nanti susah .apa2 pun masak je yg simple2 tp berkhasiat dan perut kita kenyang jgn sampai gastrik tau saya doakan awak sihat dan selamat berpantang.# 21dayspantang

Boleh standby roti , biskut kering , nestum original atau yg ada kurma , milo , bancuh dulu untuk lapik perut sebelum makan nasi tak kira waktu bila lapar . If sempat masak kalau baby tidur boleh masak sup sayur , masak asam , ikan , ayam goreng . Untuk memudahkan malam tu sis prepare bahan nak masak , esok tu tinggal masak apa sis nak makan , buah pun potong & prepare siap . Mcm saya sebelum ni pantang rumah mak , sekarang saya dah balik rumah sendiri almost seminggu nak bg baby adapt dgn rumah dan 2 hari lagi habis pantang so memang saya prepare siap2 saya nak makan untuk breakfast, lunch , tea time & dinner , kdg untuk suami pun saya sempat masak . Sis boleh cuba mana tau memudahkan .

pasal menu pantang,,x nk komen..cume pastikan mkn mknn yg berkhasiat,,pnting utk proses susu badan..bila menyusu kn cepat lapar & dahaga..utk sy sndiri,,sy wajibkan mkn pgi,tghri,ptg & mlm..tiap kali lpas menyusu wajib minum air kosong(letak tepi katil)..kdg2 celah jgk mkn biskut/roti..alhamdulillah x kena gastrik spnjg pntang ni. gws ibu🤲

Boleh makan roti wholemeal lagi bagus, minum air panas untuk alas perut. Sebaiknya makan nasi awal pagi. Since nak menyusukan anak lagi.