anak X mau makan risau

Salam smua...anak sy skrg umur 8 Bulan...sy mula bagi anak makan waktu dya 6 bulan...sy sbb ddk dgn mak mertua...dya suruh sy start bagi anak dgn Farley's rusk...sy ingat nak start dgn bubur...but MAK mertua X bagi...kata nanti usus baby X Kan okay...so sy x bagi bubur ..then abis Farley's rusk...mula bagi cerelac...makan Tu...Lepas baby masuk Bulan ketujuh...mak mertua suruh bagi dua Kali sehari...waktu Tu la start anak NAK muntah jatuh sakit...dya trauma nak makan skrg...dekat2 2 minggu dya X makan... tgh2 anak x berak 2 minggu...sy suggest bagi pisang...then MAK mertua sy marah sy Tanya awat bagi pisang...mana blh bagi dya Bebel kat sy...then next day dya suruh bagi...anak pula X mau makan..plus haritu Tu mula bagi bubur...mak mertua masuk garam pula...sy kata jgn...dya X mau dgr masuk juga...then anak sy mmg trauma gila2 Lepas makan muntah balik smua dya makan... baby suka sgt gigit brg but makanan ja dya buang...sampai Tu trauma...then satu Hari ada appointment dgn doctor.... doctor pula kata X pa...bagi anak makan force sekali sehari at least...then sy mula bagi ahh..force setiap Hari...mesti menangis tempat rosak ..suka sgt buat cam muntah...ada tak siapa2 pernah melalui cam ni...sy risau anak X makan...plus dgn mak mertua yg NAK buat smua ikut dya la yg betul...tolong sy guys ..

10 Các câu trả lời

Nape awak dengar ckp dia. Tegas la sikit tu kan anak awak. Penat je awak mengandung sakit bersalin tu sume. Sy ni jenis pendiam & pemalu tp bila mak mertua sy suruh letak garam gula dlm makanan baby sy pon sy bertegas taknak. Mak mertua sy suruh bagi baby mkn masa 4 bulan pon sy tegas tak nak. Terus sy gaduh dgn suami sy kalau syg anak jgn buat gitu. So suami sy pon ckp elok2 dgn mak dia and mak dia pon taktau rupanya tak boleh buat gitu.. Biasa la org tua kan. Masa doctor appointment tu awak ajak la mak mertua sekali. Biar dia tau apa yg dia buat tu salah. Kalau dia xnk, awak ajak suami awak. Kalau dia syg anak, dia tau la nak buat apa.. Awak boleh join group happy baby foods malaysia kat Facebook. Kat situ byk menu & tips utk baby mkn.

Bab mak mertua saya tak berani nak comment, sebab duduk dengan mak sendiri pun macam tu 😂 (sebab saya duduk dengan mak) start 6 bulan saya try bagi puree. Tapi anak memang tak mau. So saya follow the flow je sis, (saya nasihatkan mak pun buat perkara yang sama) menyusu sampai 2 tahun fully BF 😂 saya risau sangat mengadu pada nurse tapi tak boleh buat apa beside graf tinggi/berat anak saya normal (nak dekat obesiti dah 😂😂) start 2 tahun baru belajar makan bubur sampai umur 3 1/2 tahun baru pandai nak makan nasi dengan sup 😅

mcm sy, ajar anak mula2 makan dengan bubur nasi kosong blend hancur. pastu baru lah tambah sayur dan protein lain. sy tak mulakan dengan biskut or cerelac. sbb biskut dan cerelac dah ada rasa. bila dah bg cerelac, nak tukar pada bubur nasi, mmg baby akan tolak. sbb bubur nasi rase ye agak tawar. sy cuma bg anak makan bubur nasi yg blend campur serat dan protein dan apa2 puri sayur or buah. sy mmg x bg cerelac pada anak sy dulu..biskut baby pon hanya bagi bila anak dah mula nak tumbuh gigi..

Mcm ni je dulu.. Yg penting xputus susu.. Slowly, dia akn makan jgk.. Anak sy pun jenis tolak byk makanan.. Smpai menangis, stress dh sy ni sbb anak xnk makan.. Bt mcm2 pun xmakan.. Last2.. Ikut rentak dia.. Nk makan, makan lh.. Nak main ng makanan.. Main lah.. Ad lh 1,2 masuk mulut.. Tp plg mudah makan, kalau ad budak2 duk makan sekali.. Mmg mulut dia pun nk mengecap jgk.. Skrg ni.. Suap lah ap pun.. Makan ja.. Smpai sy plk risau.. Kerja nk mngunyah ja.. 😅 Jgn bg dia takut dgn makanan..

sptutnya start dgn bubur kosong dulu sis.then bole bg puree.actually zmn skrg ni kat fb..google je mcm2 resepi utk baby ikut umur sis bole dpt info...ank kita ni biarlah kita yg in charge.knp mst nk ikut ckp org lain.baby tu bkn mak mrtua sis punye.sy bab2 ank sndiri ni mmg tegas sikit.

Mak2 mertua skrg ni memang sengaja nk bunuh cucu sendiri ekk ?!?! Plek laa dorang dh tua dan brpengalaman tp kenapa tips plek2 yg dorang bagi. Pastu yg sakit bdak bkn org tua. Org tua skit takpe sbb puas idup blh mampus trus

Mak mertua awk tak syg cucu ke ?!?! Dia jaga ank2 dia mcm tu jgak ke ?!?! Cuba awk tanya mak mertua awk mcm mana dia jaga suami awk dulu ?? Bagi2 je ke mkn sampai ank sakit ??

Sy xfaham knape kne dgr cakap org??? Xkesah la mak sendiri ke, mak mertua ke,kakak ke sape.. Tu kan anak awak. Awak kenela bertegas sikit..

Klau apa2 jd kat ank awk. Suruh mak mertua awk buat ank n beranak utk awk. Nk tahu senang sangat ke beranak

Tegas la sikit dgn mak mertua tu... Sy dlu dok dgn mak mertua jgk.. Kita as a mom, tegasssss!!!