Tentang OPK

Salam semua.. Sy first time guna OPK untuk cari hari subur.. Last period 21/04.. Kalau ikutkan Apps calender. Hari subur saya 6/05-12/05 ( gambar first).. Tapi bila guna OPK saya subur pada 29/04, 8 hari selepas habis period( gambar kedua) TAPI... Bila cek OPK hari ini.. Line tu mcm mau naik terang pula, kalau ikut Apps memang hari subur dalam minggu ni( gambar ketiga) Soalan nya : 1. normal ka 8hari selepas habis period terus subur? 2. Hari subur boleh datang dua kali dalam sebulan? 3. Pendapat semua betul ka sy subur pada 29/04 tu? Gambar kedua ( CD13) Thank you.. Salam Ramadhan..❤️

Tentang OPK
10 Các câu trả lời

Sy share pengalaman sy hari subur lewat cd 27 pada bln march. Selalu mmg dtg antara cd 16 - 19. Silap nyer bln tersebut sy da malas main celop2.. cd 18 sy celup da samar. So sy budget cd 17 tu la sy da Positif Hari Subur. Rupanya bile sy cek dekat2 nk period, selalu period sy cd ke30, dapat High positif mcam dlm gambo. Bile cek upt negatif ( mata kasar ade la line tu ) tgu sampai delay period stil negatif. Opk da balik samar. So sy adjust sendiri tarikh baru estimed period sy. Sy tambah lagi 10 hari dr cd 27 tu. Alhamdullilah, betol kiraan sy period dtg pada cd 39 bersamaan dgn 30.3. Bln tu mmg hari subur ade lari . So pada sy la.. takde istilah hari subur dtg 2 kali melainkan kita pregnant. Dgn syarat da cek opk betol2 bile kita jumpe hari subur.

4y trước

Sbb lpas fasa kesuburan ade lagi fasa selajutnya utk sampai kepada period yg seterusnya.

Opk yang line bwh terang dr line atas tu yang valid.. kalau bawah stakat nak sama terang tu tak valid. LH surge sentiasa ada dlm badan kita. LH surge bila dekat nak ovulate paling tinggi, which is line opk akan sama terang atau y bawah lebih terang. So bila opk dh terang,sila BD dalam masa 24 jam.sbb kita ovulate 12-24 jam shj. Once dh ovulate xguna dh BD. Atau 1 day before ovulate lg bagus. Sebab ada orang opk akan positif 1 day lepas ovulate. Ada org 1 day before ovulate. Ada orang hariovulate tu. Sy biasa 3 days in a row sy BD. Alhamdulillah dh 2x preggy guna opk. Ps!!. Ada orang opk dia terang jgk(tp xseterang masa ovuate) bila dkt period. (Mcm sy). So CD15 tu yang puan positif opk.

4y trước

Thank u infonya.. Haritu Opk +ve tu sekali je BD. Xtau lekat atau x. Kalau bulan ni xlekat. Next month try 3 hari BD time subur ikut mcm nasihat sis la.. Hehehe

Jawapan no 2 : Hormon LH dengan HCG hampir sama bentuknya. Klu kita buat test ujian OPK pada hari ke 7-16 selepas ovulasi berlaku (walau belum delay period) dan result yang diperolehi OPK POSITIF kemungkinan positif hamil! ( test la upt ).. kalau jumpe hari subur ( positif ) dalam cd seterusnya * lpas cd 13, kemungkinan awak hamil. Cuba buat upt lpas betol2 delay period. Sy tak pasti kalau betol wujud hari subur bole wujud 2 kali dalam cycle yg sama.

1. Normal je sis sebab saya pun pernah 8 hari lepas habis period dah positive opk 2. Tak sure. Cuma kalau sis punya anggaran waktu subur kedua tu lepas 9-10 hari drpd waktu subur pertama, ada kemungkinan sis pregnant. 3. Kalau tengok gambar tu betullah sis. Sebab dua2 line dah pekat kan Apa2 pun sis cuba tunggu sampai delay period dulu, kalau tak period juga, cuba cek upt. Semoga ada berita baik utk sis di bulan mulia ni 😍

4y trước

In shaa allah, allahuma amin 😍

Dik last period bkn kira 21.4.. last period awak tu 17.4.. ( hari pertama period dtg, period terakhir bg bln 4 ). Klu tak tunjuk mcam ni kita tak taw awak salah sebut LMP ( last menstrual period) . So 17 april tu da kira cd 1. Awak takpayah celup opk time period. So anggapkn 21 tu da kering .. bole celup lpas 3 hari sampai jumpe opk yg positif ( jgn membazir opk..😅😅)

4y trước

Sbb fasa ovulasi akan amik masa at least 14 hari seblom telur betol2 matang dilepaskan.

Jawapan soklan 1. Betol la tu awak subur pada cd 13. Sbb da cek opk kan.. opk lebih accurate, app hanya bg estimate day. Kne taw cycle awak berapa. Kira hari subur dr 1st day hari period dtg. 17.4 tu da kira cd1. So betol laa cd 13 tu awak jumpe hari subur. Bkn kira 8 hari lpas awak kering period. Hari ke 13 ( cd : cycle day 13 ).

4y trước

So jawapn no 3 adalah sama mcm diatas.

Cd 21 tu harini kan 7.5.. awak cek positif ke mcamna? Sila abaikn anggaran hari subur yg apps bagi tu. Kene gunapakai result OPK.

4y trước

Bkn mcm tu, sis bg contoh.. klu kitaran terpendek 26 hari bole start celop dr cd 8 sampai la jumpe hari subur. Nanti kat app tu kne remark test positif utk date hari subur kita. Nnti app tu akan update sendiri. Kalau cd 32, boleh celup start dr cd 21.. sampai jumpe hari subur. Takpe laa ni pon 1st awak guna app, so bln2 lpas blom ade detail. Blajar dulu cycle ni..

sama mcm saya confuse dah +ve atau belum

Awak pkai app ni ke?

4y trước

Aah tk perasan plk.. da lupa pdhal seblom ni pkai flo...

Update opk sis..

4y trước

Mybe estimed next period awak 19.5 period.