1st trimester berpuasa

Salam hi semua. Saya nak tanya, ada ke kat sini yg pregnant about 6-7weeks, alahan teruk tapi berpuasa? Mcm mana u guys tahan ye? Saya nak makan pun xlalu tapi cuba utk berpuasa.

9 Các câu trả lời

awak, islam tu mudah. puasa mmg wajib. tp allah mudahkan utk ibu hamil & menyusu. kalau dh alahan teruk smpi memudaratkan tak di galakkan utk berpuasa. sbb awak xmkn. baby perlukan nutrisi utk membesar dlm rahim awak. xperlu fikir apa org kata. puasa boleh ganti dn byr fidyah nnt.

1y trước

sama2 awak☺️

kalau alahan truk jgnla berpuasa nk2 br 1st trimester kan.. skrng musim pns lg nk kena bykkn minum air kosong supaya bdn kekal hydrate dan tidak mengalami hydration... disini sy sharekn ttg puasa yg di alami ibu hamil .hrp dpt mmbntu puan tuk decide.

Saya alahan teruk dari 6 weeks skrg dah 10 weeks pun sama je so tak puasa pun awak. Dr pun tak sarankan puasa. Baby perlukan nutrisi untuk membesar. Takpa puasa boleh ganti hehe anak dalam perut mana nak cari ganti kan

Kalau alahan teruk boleh berbuka sis. Sy yg dah habis alahan pun badan kurang air bila puasa. So doktor nasihatkan sy puasa selang seli hari

mcm sy perut sllu pedih, husband mmg tak bg sy puasa .. takot effect pd diri dan baby .. so ramadhan kali nie sy tak bpuasa 😊

Sya alahan teruk sis tapi awal2 puasa sampai hari ni xpuasa.nurse xbagi sya puasa sebab kandungan masih awal xdi galakkan.

sy thn lps 2minggu je puasa n thu prgnt xlarat sy berbuka...jgn pksa diri awk,xpuasa byr fidyah n gntilh....

tak.. atas nasihat doktor tak bagi

kalau alahan teruk jgn puasa