Nifas

Salam semua. Saya dah bersalin pada 17/07/19 haritu secara czer. Sejak dari tu darah yang keluar sikit2 je (saya cuma guna pantyliner). Seminggu pertama je saya guna pad biasa, itupun darah tak pernah penuh mcm period. Saya pernah tanya nurse dan mereka kata itu normal sebab saya czer. Masalah saya sekarang, masa hari ke 54 saya sudah mandi wajib dan solat semula. Cuma 2 3 hari lepastu darah keluar semula dan saya stop solat sebab masih belum melebihi tempoh 60 hari. Sekarang dah lebih 60 hari saya dah kembali solat, walaupun darahnya masih ada sebab saya tahu itu dikira darah istihadah. Yang peliknya, darah tu warnanya nampak mcm period, tapi bukan ke kalau sudah suci dalam 15 hari baru boleh dikira period? Itu normal ke? Ada ke ibu2 pernah alami perkara sama macam saya?

1 Trả lời

Nifas sy stop masa 44hari.. masa 46 hari kluar darah mcm drh period n mmg sy ada rass mcm nk period.. so masa appt gthu la nurse, nurse kata drh haid.. bila cter kat mak, rupanya mak pn sama bersalin kn anak smua dh period lepas pantang n dlm tmpoh 60 hari tu..

5y trước

Macam tu ya? Jadinya saya sebenarnya tak perlu solat ke macam mana ya? Sebab saya fikir2 dah lebih 60 hari, jadinya kena solat. Dan gap waktu suci haritu tu cuma 2 3 hari je sebelum keluar darah semula. Katanya kalau 15 hari baru period. Tgk warna darah mmg mcm period, cuma tak heavy so saya mmg pakai pantyliner je supaya senang nak tukar. Tp malam td mcm ada rasa cramp sikit mcm masa period. Tp sebab was2 saya solat jugaklah sebab kalau tinggal mcm tak sedap hati pulak 😅