Menangis sebab penat

Hi salam semua. Nak tnya. Pernah tak mommies menangis sebab dah penat dan letih sangat. Sebab kerja and then kerja rumah kena buat jgak, masak apa semua la. Saya dah start rasa penat sgt sampai nangis sorang2. Tak bgtau suami pun sebab tah dia tak paham pun. Nak explain kenapa penat tu lg letih. Hmm. #firstmom #ingintahu

23 Các câu trả lời

Sy first trimester 5 bulan angkat kuali. Tk larat dgn bau. Asal bau je muntah. Bila dh boleh msk. Menu sikit sgt itu pun simple2 je. Klau lme dkt dapur tu mmg tk larat. Lps msk msti selalu tdur. Smpaikan org tnya suami, isteri x msk ke? Suami ckp tk, lps tu org tu buat muka pelik pdahal org tu baya mak2 jgk.

1y trước

sama..sy pun x blh masuk dapur..mcm loya bila bau masakan

Ye.. Klu terlampau penat mmang akan nangis.. Jaga kesihatan mental sendiri.. Cuba jgn paksa diri buat kerja2 rumah..rumah xkan sentiasa kemas.. Rumah yg kemas ialah rumah yg xde org, atau showroom.. 😂Klu masak, buat mana mampu jer.. Goreng ikan atau ayam.. Pastu buat sayur.. Simple..

1y trước

btl² selalu mask simple kadang 2 lauk kicap telur je. kalau dah ok sikit bdn baru msk lauk lain..nasib suami ok..hehhe..MKN Jee apa sy masak jnji dia kata MKN kt rumah ....kalau malas dia yg ajak MKN luar sy nyengehhh jeee lahhah

sy faham sis.p'nah mengalami.penat keja.kje tension.nk msk lg.sis kena bincang elok2 dgn suami.bahagikn tugas2 rmh sbb msg2 pn bekerja.sis da tlg dia cari nafkah utk fmly.dia pn kena same2 tlg sis.terangkn sis pn penat,sis pn ada emosi yg kena d jage,bile emosi ibu t'jage br 1 rmh bahagie insyaAllah 🤗

sy da msuk 4 bln prgnnt. letih semacam sgt. suami buat smua. aritu sy ada bleeding sejak tu suami xbg da buat apa2. setiap hari tnye sy nk mkn apa. sbb dia tahu sy xkn msk. insyaallah sis cuba berbual dgn dia. dia akn fhm . jgn diam nnti sis lg stress. bahaya tuk sis bahaya jugk tuk baby.

Tak payah explain panjang dekat suami yg tak memahami. Cakap je 'sy penat harini. Awak tapaukan makan malam' . Orang lelaki kena diarah direct dan clear nanti dia ikut je. Kita pun senang

sy pon sma...penat keje smpai nangis..kalo ngadu ngan suami sakit situ sini lenguh situ sini...dia ckp kurang bersenam..mls bersenam mcm tu..lbh baik xyah bgtaw sakit situ sini..bt down je..

1y trước

setuju. kadang nk bgtau tp bila cakap letih penat nanti dia tnya lg penat kenapa. letih la nk kena explain pulak. so sbb tu sy pilih diam je.

komunikasi itu kunci utama penting dlm rmhtangga.. jd slowtalk dgn dia.. awak yg knl suami awak mcm mana.. cari waktu yg sesuai utk komunikasi..

haii.. salam.. sstgh suami ni xfhm bhasa kiasan.. ape² kne bgtahu direct.. penat, srabut smua kte kne slowtalk ngn suami.. kkdg mlm sblm tdur, ktorg pillow talk dlu mcm² isu..

kne bgtw hsband.. pas tu bahagikn keje umah.. klu hsband x nak.. bgtw yg awak pn sme penatnye ngn hsband awak tu n jgn expect umah akan perfect klu dye pn x mnolong..

baru semalam nangis...😅 strezz sangat²... mmg penat sbb semua kite nak kena pk... nak buat...cakap pun...boleh buat bergaduh...🤐

1y trước

setuju awak. kang dia ingat kita tak paham dia balik keje penat.