Ibu yang bekerja

Salam semua.. nak tanya lah,bakal2 ibu yg bersalin yg jenis bekerja,korang start mula cuti waktu minggu yg ke berapa ya yg dah masuk 3trimester ?? saya dah 34week tapi belum mula cuti lagi,atau bergantung pada badan kita sendiri..? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

13 Các câu trả lời

sy 36w dah start ambil cuti. sebab kerja guna fizikal. bby pulak kerap mengeras bila kerja. sebab nonstop bergerak. risau terberanak pula masa kerja. kalau ikut hati dan kudrat rasa mcm masih boleh bekerja 😅. haritu dah pulun ot untuk cover komitmen cuti bersalin awal ni sebab ambik unpaid leave.

sy sekarang dah 37w..masih bekerja lg..perut ada je mengeras,kt ari2 rasa cucuk2,sakit pinggang dll..bos pula suruh sy cuti dah..time macam ni dia kata suruh rehat2 dah tak perlu kerja..sy pn tak tahu nk cuti dah atau tunggu sakit baru start cuti.

2y trước

nanti cepat pula naik kerja sis 🤭..lgpn kalau cuti duduk rumah kalau sakit dekat rumah time suami kerja takde siapa yg tolong hantar..kalau kerja dekat office ada kawan boleh tolong hantarkan..

Sis larat ok je bekerja smp nk bersalin, ikut situasi sis mcm mne.. officemate i, dia turun tanda kt office terus g hspital. I pula 37w dah unpaid leave cause office jauh, nk rest2 sblm bersalin..39w br bersalin. 😁

saya 36 minggu start work from home. rasa sayang nak ambil cuti awal sebab tak tahu baby keluar bila. nanti dia dah keluar boleh spend masa lebih sikit hehe

sy 37 week 4day masih bkerja.. klu rasa larat boleh je kerja smpi bsalin.. klu company xkisah boleh je ambil unpaid leave @ cuti awal bersalin.. ☺️☺️

saya 35 week dah start cuti sbb hari tu ada leaking (kluar air). lgipun sy jenis cepat penat. drive pun sendiri. kerap pening sejak masuk trimester 3 ni.

saya start cuti 4 hari sebelum dari tarikh due date..lepas bersalin sy pulang ke kmpung perjlnn 2 jam..tp sy stay 2 3 hari bru gerak blik kmpg

Sy 37w, mingu ni last keje sbb nak balik brslin dn brpntg kat kg, so kene cuti 2 minggu awal. Doc risau brsalin kat tngh jalan je😅😅

Sy start cuti 38w. Tp ade masih bekerja sikit2 dari rumah. Sbb kat office memang xde dape2 yg ganti mase cuti bersalin nanti.

sya pon masih bekerja lg dh 35 week. just tggu tanda2 nk bersalin directly pergi. bag2 dah stanby dlm kereta

2y trước

sama la x larat.. tu yg x kemas2 lagi.. pjj dgn husbnd.. lg 3 mnggu baru dia dpt balik.. x tau la hrp sempat la dia tlg sediakn beg..