Puasa semasa mengandung

Salam, hi semua. Ada x ibu ibu dalam ni yg berpengalaman puasa masa 3rd trimester? Saya nk minta pandangan sikit. Saya skrg tgh mengandung anak sulung, nk masuk 3rd trimester. Tak lama lagi nk puasa dh, saya mmg nekad nk puasa penuh klu ada rezeki. Boleh x ibu ibu sharekan menu sahur utk ibu mengandung? Sebabnya puasa sebelum ni time sahur saya mmg x boleh makan berat terutamanya nasi nnti perut jadi pedih. Saya akan makan overnight oat, minum susu, kurma & apa apa roti atau biskut. Atau kalau ada makanan lebihan dari berbuka smlm mcm kuih muih ke saya akan makan. Suami dh pesan suruh makan berat nnti tapi saya masih buntu fikrikan nk masak menu sahur tu nnti..#bantusharing

1 Trả lời

Saya berpuasa tapi setakat sampai jam 9 ke 11 am sbb mudarat diri dan kandungan sarat hamil dan ada GDM juga. Saya tetap sahur. Even di wad 3 hari sebab induce for labour pun saya sahur walaupun jam 7 pagi dah kena panggil kena Induce (of course lah batal puasa kan kena cek bukaan dan induce) Cuba lah dulu menu suku2 separuh. Contoh menu: Nasi segenggam, sayur dan buah separuh pinggan. Ayam/ikan seketul. Minum air secukupnya. Jangan banyak buat aktiviti