Baby Kuning

Salam, saya nak tanya, anak saya berusia 4 hari dan tengah mengidap kuning, Masalahnya dia tak byk menyusu tetek, asyik tido, bila dikejutkan, tak mau. Kencing ngn berak pun kadang2. Skrg ni mmg tgh follow up dgn Dr. Bacaan kuning dia dr 11 naik ke 14, pg td cek lagi naik 16. Kalau 18 mmg admitted. Mohon pandangan kawan2 apa perlu saya buat ya.

21 Các câu trả lời

Baby sy kuning lebih sebulan, admit hospital 2mlm juga la..baby first,banyakkan menyusu saja sis..yg penting sis mesti kuat..sy banyak menangis masa baby sy kuning,rasa macam tak berguna.

Ikut pengalaman anak yg kena jaundis ni mmg bnyak tido , sis kena gerakkan juga utk bagi susu badan . sis cuba bnyakkan makan anggur hitam dan lpstu bagi susu kat baby .

Anak saya pum kuning tinggi.Apa yang saya buat...saya follow apa yang Dr cakap dan advice. At the same time, saya ke private clinic as well. To get 2nd opinion dari dia.

Bby kuning akan lemah dan tdo je. Kna rajin gerak baby n susukan lebih kerap. Makin byk rangsangan hisap akan mghasilkan lbih byk air susu. Smoga baby sihat2 saja

Baby yg tengah jaundice mmg kuat tido. Anak sy haritu sy kejutkan guna tangan basah. Tu pun liat nak bangun. Mom minum susu kambing, then susukan baby.

Sy minum susu kambing...slps setengah jam sy susukn bby..kerapkn menyusu...sehari satu botol sy minum susu kambing..cpt turun kuning..

5y trước

Sy minum yg fresh punya..kebetulan nk bli susu formula yg mhl tu..jenama apa tah..ada budak mall tu ckp n bg info ttg susu kambing...sy pn trylh..tp ibu yg minum bkn ank...

Hi salam sis, i bagi baby minum susu kambing jenama karihome, baby jadi kuat minum susu & membuang, boleh try yer ☺️

Try mkn anggur hitam.. Ni ibu yg mkn tau.. N bykkn myusu baby.. Inshaallah kalo serasi leh turun kuningnya..

kejut je .. sumbat je susu n bilk jgn gelap.. sy pon pnah mcm tu... tido je dia... sumbat je susu dia akn minum

Kata nurse,mmg normal kuning akan naik smpai maksimum hari ke 6,pastu biasanya akan turun