Perut Lagi Besar Dari Usia Kandungan

Salam. Saya nak tahu, tadi saya baru lepas cek dekat kk. Nurse cakap perut saya saiz lagi besar daripada usia kandungan saya 16 weeks. Tadi jumpa doktor pula dia cakap nnt scan balik selepas 2 minggu. Doktor cakap tak perlu risau mungkin kedudukan baby dalam rahim mempengaruhi juga. Saya cuma risau je. Normal ke? Ni first baby selpeas 3 tahun ttc. Terima kasih

8 Các câu trả lời

Jangan risau Sis, lain Mommy lain bentuk perutnya... apa yang penting, usia kandungan Sis selari dengan perkembangan janin. Tentang perut Mommy nampak besar, inshaa Allah tak memberi apa-apa kesan pada kandungan. Kadang kala perut kelihatan besar disebabkan Air Ketuban yang banyak. Wallahu’alam.

Sis sama dengan saya. Perut saya besar tapi baby size normal. Cuma doc minta saya kira gerak kan baby betul2 sebab ruang dalam perut banyak so dia masih boleh berpusing2. Takut tali pusat dia terbelit je. Sy dah 34 minggu. Mmg terasa berat betul perut ni hehe

Tak perlu risau sis. Bentuk perut seseorang adalah tak sama walaupun usia kandungan hampir sama. Keadaan fizikal mcm tinggi-rendah, berisi@kurus kadang memainkan peranan jugak dlm bab ni

jage mkn je sis.. sbb klu perut besar, bleh jd sbb air ketuban sis byk.. air ketuban byk ni, bleh jd gak sbb pengambilan gula lbh, jd baby besar dr usia sbnr..

Klu sy dulu trbalik.. perut sy kecil dan org npk mcm baru 7 bulan tp sbnrnya da 9 bulan..tp bila baby lahir.. syukur berat baby normal 2.9kg

Sy pn..dlu cek rahim tggi..pdhl bby pttnya bawah dri pusat..bsr sikit..tp prt stiap org lain2..xde mslh pn

Normal sis. Takde gdm kan ?

4y trước

Aah saya tak de gdm sis.

Jgn risau