Petua cepat bersalin

Salam saya 40 week. Jangka 30/4 /24 bersalin. Tapi masih belum ada tanda2 nak bersalin.. Ada petua tak. Petua cepat pembukaan. Risaulah kena paksa nanti😔

11 Các câu trả lời

Maaf ya tp knp kbykkn sy baca org tkut sgt kena induce? Pernah ada org lepas induce jd lain2 ka? Kot2 ada sy nk tau juga. Klu mmg kesihatan ok should be ok. pnglaman sy rsa sakit tu sama ja either kena induce atau pn x. induce tu just bgi cpt contraction bantu bukaan. Done it without epidural. Masih boleh bersalin normal. Jd klu sis mmg dh jenis aktif, slalu buat exercise semua tu tp belum juga ada bukaan, x apa klu kena induce. X perlu takut. Paling penting kena pandai teran nanti.

5mo trước

Tapi doktor bagitau saya induced labour lagi sakit 😅 Ya teramat sakit sampai saya letih menahan sakit dan akhirnya emergency cser huhu

banyakkan berjalan, buat jalan itik, buat posisi sujud.. InshaAllah cepat bukaan. tapi jangan risau kalau kena induce pon itu untuk kebaikan ibu dan baby. banyakkan berlatih buat pernafasan untuk meneran nanti. ingatkan husband jugak kalau teman masa beranak nanti suruh dia ajar kita sebab time bersalin semua kita akan lupa. InshaAllah Allah permudahkan segala urusan.. yang penting jangan takut kena kuat untuk baby sebab tak lama nak jadi ibu dah.. hati kena kental♥️

saya juga overdue, 40 minggu 5 hari bru bersalin, masa 40 minggu 3 hari saya berjalan2 dekat taman, naik turun tangga di tempat taman tu ada tangga mcm stage, mlm tu terus turun tanda lendir coklat dan darah, esok tu saya g pac, tiada bukaan, dr seluk tlg buka kan 3cm saya warded, esoknya tu da 4cm dr seluk lagi bukakan 5cm, pukul 2.30 ptg tu otw nk ke labor room igtkn nk bgun kencing tetiba air ketuban saya dah turun mcm air paip,

Habis petua saya buat... Jalan x mau buka... Doktor masuk belon, belon jatuh... Induce masuk ubat pertama, tak rasa apa. Masuk ubat ke 2..sakit yg amat, tp bukaan 2-3cm juga. Ubat jatuh pulak... Esoknya masuk ubat ke 2 balik. Baru bukjalan 5cm. Masuk LR. Ni ank no 6. Yg ni paling lama proses. Sebab air ketuban tak de. Alhamdulillah, baby selamat

saya pun bby overdue walaupun sejenis yg aktif , baby sampai time dia akan keluar juga jgn stress sis , kerapkan bersama dgn suami plus buat jln itik in shaa allah nnti turun tanda 😁

5mo trước

lgpun bila overdue doktor akan monitor setiap harikan jd x perlu risau okay

assalamualaikum.. saya nak tanya setiap bulan saya datang haid, saya nak la jugak dapat baby,, saya berkahwin dah 1tahun lebih.. macam mana saya nak buat,,,??????

bykkan berjalan sis....bykkan bergerak...amalkn air kelapa....jgn lupa doa ......

5mo trước

Bole mnum ya air kelapa..sy nk try juga

induce ni utk apa ye sebenarnya

5mo trước

utk cptkn bukaan..

pujuk baby... bykkan jalan..