bby kuning

Salam nak tanya ada tak tips kurangkan kuning baby . Hari nie dah 22hari tapi kuning masih 147... Ad x ibu2 pengalaman ank kuning smpai sbln?? Esok bby kne amek test drh n air kncing😭.. Bby kerap mnyusu n berak2..

8 Các câu trả lời

stiap owanx ade plbgai pngalamn anak jaundise..trutama kalu ibu and ayah brdrah O+ve..agak lambat utk turu kuningnya..mcm sy bila dh admit wad..sy akn make sure stiap 2jam sy akn gerakkn baby utk bf..then pastikn lmpu fototerapi kena pada smua kulit bdan baby..tujuannya utk serap bilirubin yg brlebihan pda baby..mmg baby x selesa titow dlm tuu..tpi boleh mnta tolong nurse cara utk tdurkn baby dlm fototerapi..tuu..sbb they all thu kan..then if mom rsa susu bdan x ckup boleh jer mnta nurse toup kn sikit susu fm..just utk na knyangkan baby senang d titow dlm tuhh..lagi lama dok dlm tuu lagi bgus..tpi sy tetap gak kjutkn ank stiap 2 jam utk bf..bab kncing berak kan sure kn ank kerapkncing berak..xkira lah kna tukar pmpers bnyk kali pon..sbb jaundise akn kuar melalui najis..x smua ibu suka ank kena cucuk kna admit kan...then bila dh allow dscas..sy akn skipkn mkann yg bleh myebabkn jaundice susah trun..then pg kdai cina(sensei) beli ubat utk baby kuning..utk mandian..buat 3-5hari..tpi sy buat pon sebelum or slpas nurse dtg melawat umhlah..alhamdulillah jaundise ank trun..

Ibu bagi susu badan kan? Klau susu badan, ibu minum lah susu kambing 1 gelas sehari pun cukup. Susu kambing sgt membantu turunkan kuning baby. Dan lagi satu, klau ibu ada makan rempah2, jamu2, kunyit, halia, carrot, lada hitam.. Mohon berhenti. Benda tu baik utk badan ibu, tapi tak elok utk baby. Kuning dia akan susah nak turun. Tubggu kuning dia dah turun habis baru ibu makan semula rempah2 tu semua ye

Sama la bby sy kuning Smpai sebulan lebih.risau sangat masa tu..mcm2 da kmi buat mnum susu kambing la pastu stop mkn herba mcm halia,jemurkan bby la smua x membantu tetap jg kuning bby x turun2..tnya doktr cmne nk turunkn kuning baby doktr ckp kerapkn menyusu je,mmang kerapkn menyusu pn tpi tetap sama jg..tpi syukur la lama2 ok jg kuning bby

anggur hitam, anak sy masa kene kuning 200, mmg sy nyusukan badan. ada sekali turun sikit sgt. jd bila bg titisan anggur hitam alhamdulillah turun bnyk. nak bg titis cikit je, kasi dia sedap2 rasa. ni apa sy buat. ikut badan bayi. klu serasi alhamdulillah satu lg jgn minum herba, kunyit jgn makan. minum air kosong bnyk2.

Saya first day anak kuning 180 .. lepas tu selang bape hari p klinik check up kuning da 60 .. pegi lepas seminggu kuning da takde .. cuma susu bdn + jemur pepagi + air mandian daun belimbing buluh belimbing kecik tu + daun cermai.. tkthu lah mak yg mandikan

anak pertama smpai 2 bulan & anak kedua sebulan kena prolonged jaundice..just kerapkan minum susu ibu..ibu jgn makan black pepper, halia & kunyit byk sgt..dia akn hilang dgn sendiri..if result urine & blood test ok..

ni nama dia prolonged jaundice. kerapkan bagi susu macam biasa. asalkan dia berak and kencing macam biasa pun dah memandai. anak saya sebulan lebih baru hilang kuning. itu saja petua dia.

sis mnum susu kambing insyaAllah kuning bby turun