Air gula

Salam mummy semua.. saje nk share.. isnin ni nurse ckp kene minum air gula... tgh berdebar ni sebenarnye... 1st time kene minum air gula ni.. utk weekend ni ape patut saya mkn or minum & ape yg tak patut saya min or minum.. risau pun ye ni.. kene puasa start pkul 12mlm ye? Pastu bila blh mkn or minum? Pls share pengalaman mummy2 sume.. tq

20 Các câu trả lời

Control makan sis.. 3hari sbelum minum air gula tu jangan ambil makanan atau minuman yg manis2.. Start puasa dari 10malam tu sampai lah keesokkannya lepas ambil darah kali kedua.. Air masak boleh minum.. Pengalaman sy, tak lah teruk sangat rasa air gula tu.. Cuma mcm air yg terlebih gula je.. Dapat pula yang suam2.. Memang sedap.. Mcm saya, xdapat nak habiskan dlm satu teguk.. Tiga kali teguk juga lah baru habis 😅 mug besar tuu, penuh pulak tu

Saya stat puasa pkol 10pm.. Pastu pergi klnik time register terus ckp dkt nurse tu minum air gula.. So tk perlu tggu giliran dah.. Dorg akan bg yg mnom air gula dulu.. So sblom mnom air gula ambk darah dulu.. Pastu baru mnom air gula.. Masa mnom saya pejam mata n sentiasa set dlm fikiran tgh mnom air fav.. Lpastu tggu 2 jam.. Then ckop 2 jam ambk darah lg.. Pastu siap...

Puase dr pukul 10 mlm dh xleh mkn berat n minum manis.boleh minum air putih je.esk pg2 boleh minum air putih je tp jgn byk sgt kang xleh minum air gula pulak.lpas minum air gula dlm 2jam xleh minum atau mkn kec air putih jgn byk kang muntah pulak n boleh kumur2 bg ilang rasa manis.kalauu ase loya2 boleh lah guna balm vicks atau minyak cap kapak

Puasa start kul10 malam.. Minum air putih je aka air masak.. Tp lps minum air gula nti jgn makan atau minum yg berat2... Boleh je minum air putih sikit2.. Mcm sy haritu sy xda pantang larang sangat, means sy makan je mcm biasa sblm hari amik air gula tu.. Alhamdulillah air gula paras normal.. Dont worry mommy.. Just byk minum air putih..

Rasa kne start puasa pkl 10 malam smpai siap ambil darah ke 2 nanti. Relax je, jgn fikir bukan2, minum jgn sikit2 nanti takut tkeluar balik (dapat yg original 😖). Yang penting doa dan think positive, alhamdulilah lps hbis ambil darah ke2 smpai rmh bru kita muntah heheh

Ehh sama plak kita... hehe.. isnin nie kna mnum air gula jugak... so weekend ni byk mnum air putih je.. makan pun control2 je.. pstu mnum jus buah sikit, itu pun sbb nk makan brsama ubat..

Klau boleh last mkn mlm minum pukul 6ptg .. bru bacaan darah tu akn cntik.. biasa pg nurse akn pastikn 5.3.. jgn lbih pd tu. Nt kena check bsp pulak setiap 2mnggu sekli..

Sy da minum air gula 1/8 syukur gula xtingi... Ptua sa 3 hari sblm minum air gula.. Kurng kn mkn nasi dn kurng kn minuman y brgula klu ble minum air putih sja..

Minum air byk air msk... pkul 10 mlm da start puasa, dah Minum air gula pastu kne tggu 2jam bru boleh mkn or Minum.. 😉

Sy start puasa pukul 11mlm sampailah darah kali kedua diambil. Sy makan n minum mcm biasa sahaja. Dah dua kali minum air gula.

5y trước

Nurse tak inform sis ke? Pelik. Step masa minum air gula 1. Ambil darah kali pertama 2. Minum air gula 3. Ambil darah kali kedua Kalau x ambil darah dua kali, memang x dapat la result sebelum & selepas minum air gula.