detailscan atau 4D

salam mummies..nak tanya?apa beza detail scan dgan 4D scan ye..macam sy dah 21 week..tadi p scan dkat kk..doktor dah bgitau kdudukan uri, jantung, tulang, kaki, tgan apa smua tu..cuma gender je x sure..lpastu dktor kata week 24 dh boleh buat 4D scan..cumanya sy keliru dkat sini sama ada nk buat detail scan atau 4D..yg doktor KK scan tu dh dikira detail scan ke ye?

3 Các câu trả lời

Details scan nie almost similar mcm doktor yg bgtau awak tu. Tp more details. Kalau tgn, die akan bgtau, jari baby cukup 10 jari, jari kaki cukup 10. Details scan pun die akan check semua organ dlm badan baby, paru2 die okay x, buah pinggang die okay x, diaphragmatic die okay ke, hati hempedu, mata, telinga, hidung, mulut emua tu lah. Yg doktor scan tu die just bgtau ukuran kaki panjang die seriring dgn usia die, kaki tgn semua okay. Just general. That's y detail scan panggil detail scan sbb die akan tgk semua dr segala sudut organ baby kita. Kalau dpt detect abnormalities pun ibu boleh prepare dr segi mental dan fizikal sebelum baby keluar. 4Dscan untuk apa ye? Biasa klinik luar die corporated detail scan + 5D scan, just nk tgk muka baby lah 5D tu ikut muka siapa...

Scan d kk hanya scan biasa..klau details scan d klnik swasta dy akan scan smua dy kira satu² jari kaki tangan, ad mslh jantung or x..smua akn scan secara detail la..klau scan 4D hanya scan muka dan gender sahaja

detail scan blh tgk keadaan organ dalaman kndungan. biasanya blh buat sekitar 20-24w, dibuat dkt klinik swasta yg ada perkhidmatan sakit puan. 4d tu untuk awk lihat secara clear kndungan awk tu mcm mana