HB LOW , BANTU SY 🥺

Salam moms..sy skrg bru 21 weeks , first trimester around 8-10 weeks Hb sy ok je 12.2 .. masuk je 11 weeks ke ats & smpai skrg Hb sy low & susah btul nk naik,duk main 9.4 camtu je ,ada x petua utk naikkan HB?🥺 jambu batu blh katakan hari2 sy mkn ,mkn pemakanan yg blh naikkan Hb tp tetap jgk xnaik 😩 - First ubat yg sy dpt yg 4 serangkai tu - Zincofer xjln sbb sy muntah balik - Then skrg sy baru try iberet 2 minggu #firstmom #bantusharing

66 Các câu trả lời

Saya dulu bukak buku 12.2 lepas tu drop teruk gila. Sampai rasa down sangat. Tapi lepastu saya banyak makan sayur, protein, saya cut makanan fast food, tak makan langsung makanan yg ada msg macam maggie semua tu, alhamdulillah naik cantik sampai 13. Kunci dia kena jaga makan je, lepastu vit kk bagi jangan tinggal.

sma la sya msuk third trims ni hb drop hbis 8.9, sya x mkn ubt . sya amal bayam n aty ayam je, minum ubt acid folic. sya dh try iberet mmng x msuk sya muntah kan balik, hmm skrng sya ikhtiar mkn bayam, aty ayam, kacang merah yg pnjng tu, sma sirap merah. try je dulu kot-ii naik kan.

2y trước

Try bli kt farmasi. Ubt maltofer die perisa coklat cam gula²

cuba makan maltofer folic. beli kat farmasi. makan kena consistant masa setiap hari. make sure makan perut kosong. 1/2jam lepas makan ubat, baru minum susu atau kalau loya, minum air orange. maltofer ni macam gula chocolate.

2y trước

betul setuju dgn puan magoona. cara mkn ubat sgt mberi kesan

sy pon ada masalah hb rendah bulan lepas. lepas amalkan makan kurma setiap hari. pagi sebelum makan 3biji @ 7biji. malam sebelum tido pon sama. pastu sy bykkan makan ikan bilis goreng dgn nasi atau buat kudap2. Alhamdulillah hb dari 10 naik ke 12.2 dlm masa 2week

2y trước

Doc bg awk ubat apa?sy dr yg folic acid 4 serangkai tu ,tukar zincofer xlh nk telan,pastu doc bg iberet skrg stay jugak ssh nk naik

cuba makan buah naga...sy masa 28weeks sampai 32weeks hb low jugak 10 je...lepastu naik sikit 11...2 minggu lepas sebelum pergi kk tengah hari sy mkn buah naga..ptg pukul 2 pergi kk sekali check hb naik 13.5 naik terus🤭

sy dlu hb 13 lpas msok 6@7 bln trun 12..sy mse ngndung ske mkn ati ayam,jmbu batu..lpas pd tu hb naek jew 13 kew atas xtrun smpai bslin..mkn iberet..lpas ankk da 8 bln sy kne ambk urin n drah nk cek sbb sy ambk perancg..hb ok jew 13 jgk..

Hi sis , dulu saya morning ambik zincofer, mlm pula iberet. Pastu dinner wajib ada daun bayam. amalkan makan kerang 4 kali seminggu. Lagi okay, amalkan kerang seminggu sebelum checkup 🙈

Sy dktor tukar kn ubat zincofer baru hb sy naik..dari 10.4 naik 11.2 naik lagi 11.7 dan minggu lepas 12.5..masa awal2 mkm tuh muntah jgk..lepastuh sy mkn sebelum tido..Alhamdulillah dah x muntah dah..skrg dah 37 minggu 2 hari

ada misi kk sy pesan makn ubat degan limau kasturi ...sanquick kurang ok ...limau kasturi tu ok sy dulu hb low jugak jenuh mcm3 makan pastu skrng dh 37w allhamdulillah la naik 11.0 dri 9.6

2y trước

sama saya.. misi pesan mkn ubat dgn air limahmu kasturi..

sy pon hb low , and nurse ad ckp dgn sy , mkn ikan bilis jangan buang tahinya , goreng makan je macam tu , sbb khasiat dekat ikan bilis banyak .. alhamdulillah hb sy dh naikk dri sblom ni