sedihh + sakit

salam mommy semua . nak tanya . kenapa eakk bilaa kita tengah ngandung nii lelaki selalu buat tak endahh jee dengan kitaa ? kita ngadu penat kee sakit kee , diaa buat dokno diaa jee . dia ingat kita main main kee sakit tuu ? sapee pernah alami situasi macam sayaa nii

14 Các câu trả lời

biasa tu sis lg2 ank sulung , kdg suami ny tx pandai tunjuk tp nt bl baby da keluar sis tgk lha , dy yg akan melebih caring psl baby drpd sis sbb suami sy pon mcm tu , ms sy preggy sy slalu menangis sbb dy mcm tx endahkan sy , sy muntah sbb morning sickness lama pon dy mrh2 , tggl sy tgh2 mlm , mmg terasa sgt smpai ms sy 3rd trimester sy kena morning sickness blk dy siap perli 'aii da nx beranak pon muntah2 lg' sy mengidam ape2 pon dy tx pnh tlg cari , brg baby semua sy keluar cr sndiri ngn adik , sy pnh keluar bl brg baby cuma sekali ngn dy , tp alhamdulillah bl baby da lahir dy org plg excited n plg caring ape2 psl baby , sabar ye sis , kdg2 bl preggy ny emosi lain mcm sikit

4y trước

harap harap macam tulahh bilaa dah bersalin nanti . takde dahh nak menangis lagii . penat dahh . mungkin nii fasa dalam nak dapat anak sulung kan . macam macam dugaan

Saya masa first trimester banyak terasa hati 😂 dah second trimester ni, saya cuba positif kan diri dan memang sarcasm dengan husband wahahahahha 😂 tapi xde lah kaw kaw saya bagi. Sebab saya tahu laki ni memang meluat dan xsuka pompuan kuat sarcasm ni. Tapi bertempat lah, contohnya..dia kata saya malas la.. Asyik penat lah, buat keja sikit penat la..cakap pon mengah la.. Allah tu nak tunjuk kejap je, kena plak kita ni nk jadi ibu 🤣😂 bila dia penat, bila dia mintak tolong memang setempek saya bagi wahahahahhaa 🤣 adan uker

kdg kdg tuu emosi kita yg xmnentu tapi as a husband kena pandai take over kita .. sbb saya pon mcm tu pnh kena sblum preg husband main game okey je tp bilaa dh preg ni saya cpt sngt terasa , kdg mnangiss smpai pagi sbb terasa .. bkn husb xpujuk cuma tu laa saya ckp emosi kitaa .. tkpaa puan slowtalk ngn diaa bagitau apa yg puan rasa , sbb saya straight terus ckp apa sy rasa skrg ni , alhamdulillah skrg husb dah ada perubahan tambah ii sekarang saya ada dln sebulan lebih lg nk bersalin mmng husb nmpak carry ..

Hari2 masa basuh beras utk masak nasi tu...byk2 doa ye sis...mintak suami ringan tulg...lembut hati dan lain2....lg 1 mybe sbb bru kawen kan...suami blm totally fhm awk... Alhamdulillah suami sy skrg ok je...dlu awl2 kawen pon rasanya dia mcm tu kot...tp sy jnis berdikari...kalo sakit soh je dia urut trs...xde kias2...pastu kalo pnt jgn paksa diri buat keje tu..pergi je rehat...

mse mula2 preggy morning sickness trukk... mkn smua muntah pstu husb ckp sya teran muntah tu dia igt sje2 je sya nk muntah agknyaaa. seksa kot pgi2 muntah. lps mkn muntahh skli tu sya ckp dkt dia hrap2 dia rsee jugak ap yg sya rsee. besok tu jugak🤣 pgi2 lagii nk muntah2 dia bruu dia thu mcm mne rseee. tu pun tk larat ktenya sya doakn bkn2.. strt dritu dia tk ckp sya mngada2 dh haha

4y trước

Ini betui.. Saya muntah start maghrib smpai ke malam..pening kepala xyah cakap la. Husband kata saya mengada. Saya memang kecik hati betul, setempek saya kata, xpe.. Allah nak tunjuk kejap je.. Org doa kamu rasa pening ngan muntah ni. Baru kamu tahu apa org rasa.. Xsampai bape jam, dia rasa pening pastu muntah... Pastu mintak urut. Memang saya gelak sambil sindir kahkahkahkah 😂🤣

Suami sy lagi la macam tak dengar kalau sy kata sakit ke ape. Lagi macam2 dia suruh sy buat kerja sbb sy duduk rumah je kan. Tapi sy jaga dia macam baby. Dia sakit sikit ke ape sy risau. Terbalik pulak 😂 entah la orang laki tak semua yg pandai concern. Mungkin sbb dari kecik gitu, so dah besar pun tak concern mana. Bertabah je la kot 😬

4y trước

Sabar laa tau. In shaa Allah ada hikmah 🤗

Sy sebab faham suami macam tu. Sy tak ambil kesah betul keberadaan dia masa mengandung ni. Bila penat sy tak buat kerja. Sy baring je. Nanti dia balik kerja nak makan ke ape ambil sorg je lah. Makan ape je yg ade

biase la tu sis. emosi time mengandung. saya pun macam tu jugak. dia siap main game kat sebelah saya sambil saya mengadu sakit2 perut. lelaki dia tak rase ap kita rase. dah la anak first. sakit hati

4y trước

kalau boleh pindahkan rasa sakit nii pada lelaki , biar diaa rasa macam mana kita rasaa sakit tuu

Wasalam.. sabar ya sis. Cuba try slow talk ke ngan hsbnd. Mmg bnyk dugaan sis masa mengndung ni. Kita kene kuat kene tabahkn semangat. Sis try slow talk n doa bbnyk supaya husband faham keadaan sis

4y trước

dah try slowtalk tapii keputusan yang menghampakan 😭 btw tq yaa 😊

Bukn ye wat xendah kdg2 emosi kite kn xstabil sngt tu yg mudah terasa jgn ikut sngt rsa sedih tu xelok untk kesihtn n bby juga abaikn je ok kena hppy selalu bru bby pon aktif n hppy je

4y trước

Btl sis . Sy pun mcmtu sbnrnya time2 mcm ni kita yg nk perhatian lebih . Klu blh nk dia tgk muka kita peluk kita jee😆 . Bila tghmlm dh nk tido dia xtgk muka kita pun kita ckp dia xendah kat kita . Mmg ibu preggy ni pelik2 je emosi nya n telalu overthinking kan . Cuma jgn stress jeee .