Penat bekerja & cuti

Salam & hi mommies. Sy baru 35w4d & a working mommy + pjj ( jauh dari husband n fam). Normal x dh pikir utk start ambik cuti? Ke lama sangat. Kdg dah xlarat buat keje2 rumah sensorang + sakit celah kangkang tu masyaa Allah sakit amat (pelvic bones area). Tangan jgn ckp la kebas yg amat. Kdg risau jadi apa² bila duduk sorang². Mommies kt sini ada pengalaman ambik cuti lama? Btw AL sy masih berbaki 25days(carry forward last year. I'm a gov servant) Syg pulk nk ambik lama². Karang kalau nk ambik anak gi checkup ke ape kan. Mintak pandangan mommies yg bekerja disini. Tqq♥️

2 Các câu trả lời

Masih banyak tu 25 sis. Saya yg AL 25/year + cuti last year pun balance dah sikit dari sis & due saya bulan 12 ni 🤣 Kalau rasa tak larat & ushar2 kerja pun dah tak banyak, get ready shj utk serah tugas & maklum KJ. 35w tuu dah boleh dikatakan menunggu hari wak. Saya dulu anak first 30w dah bersalin & baby sihat walafiat tak kena tahan nicu 😅 Tapi betul lepas bersalin mmg banyak nk guna cuti utk check up baby. Paling tak 2x sebulan biasa staff saya apply. Jadi sis kena bajet2 juga tau. At least spare 3day/month sampai hujung tahun. Cuma risikonya kalau ambil cuti awal tp baby lak takmo keluar sampai due date, waduh kena bersedia utk naik kerja awal 😅

kalau rasa x larat jgn paksa diri. sbb awk duduk sorg2 if anything happen to u, sgt2 lah bahaya, masa siang kt office mungkin xde mslh, but kalau tgh2 malam mcm mana? nak naik grab pegi hospital pon, bila dh tgh mlm grab kurang sgt, and take time nak tgu ade driver accept. lagi 1 kalau u nak drive dlm keadaan sakit, agak payah. mcm sye pernah duduk sorg2 masa mula kawin, and misscarriage masa tu, kne drive pg hospital sorg2 masa layan contraction, hospital pulak jauh, nak masuk parking lagi, nak bwk brg lagi, terasa diri nii nak nangis sgt je masa tu 🤣🤣