Minta pendapat

Salam mommies. Saya ibu anak first. Alhamdulillah bby dh 10m+. Tapi sy dlm keadaan serba salah sampai skrg. Ceritanya mcmni. Masa bulan 11 tahun lepas tgh prgnentkn ank sulung ni.. husb mmg kerja biasa gaji cukup makan ja kdg tk cukup bayar komitment tinggal lah berbaki dlm 400-600 bulan2 nk hidup. Cukup makan minyak ja semua ni. Mmg tkda dan tk blh nk simpan sbb tk cukup. Sy buntu masa tu mcm mana kami nk beli barang baby dari segi pakaian sampai lah semua cukup lengkap mana nk cari duit. Berbulan sy tngu kot ada peluang utk simpan duit tp mmg tk dapat nk simpan. Jadi dgn berat hati sy gadaikan rantai arwah mak sy.. di ar rhnu untuk beli smua kprluan baby.. yala ank first kn mmg bnyk sikit kena beli.. gadai tu dpt lah dlm 5k.. 5k ni lah kami guna utk mnyk utk mkn utk tambang roro ke tanah besar hotel semuanya pakai duit ni. Mmg cukup2 saja bila dh guna semua tu.. masa tu sy n husb mmg akn cuba utk tebus balik di ar rhnu cuba utk simpan duit.. tapi tk dapat.. bulan2 tk ckup mkn apatah lg nk simpan.. sy niat cuma satu masa gadaikn rantai arwah mak tu.. sy niat dgn brg2 yg sy beli pakai duit hasil rantai arwah mak ni sy niat semoga sedekahkan pahala utk arwah mak sbb kmi pakai duit rantai arwah.. jeng3 tiba pulak masa last pyment utk rantai tu.. kami xmmpu byr. 5k mana nk cari.. sy mmg berat sgt nk lepaskn rantai tu.. jadi sy gadaikn gelang arwah mak sy pula di kedai biasa dlm 2k ( kedai biasa mmg tkkn dpt balik dh gelang tu) lepas cuma utk bayar sambung tempoh gelang . Jadi kami byr tempoh rantai shj dah rm400++ slebihnya guna utk makan dan brg anak.. husb ada ckp dia cuba utk tebus tapi dgn keadaan mcmni mmg tk dpt.. tkda duit nk tebus.. husb rajin kerja tapi gaji cukup makan shj tk dpt nk simpan.. sampai lah tempoh bayar rantai dh hampir tamat.. kami mmg tkda cara lagi.. duit tkda.. tempoh sambung lg dlm 500++ mana kmi nk dpt 500 sdgkn mkn pun xckup.. jd dgn berat hati sy juai surat pajak tu ke kedai emas.. dpt dlm 900.. itulah pilihan terakhir.. sy tktau nk buat apa sy tk bekerja.. nak bekerja buat kuih dri rumah pun modal untuk buat tu tak ada.. mcm mana nk ada modal gaji husb setakat makan ja lepas dpt gaji 2 hb 10-11 hb dh habis tngl ckup mkn sgt saja.. sebenarnya kt sini sampai skrg sy rasa bersalah sgt dgn apa y gsy buat.. xmmpu nk tebus.. tapi kalau xbuat ank sy mmg tkkn ada keperluan brg yg ckup.. sy cuma berdoa semoga Hasil sy guna duit arwah mak ni semoga allah berikan pahala dkt arwah mak sy.. mohon pendapat semua.. saya bersalah ka ya buat mcmtu.. sbb smpai skrg sy xblh brgenti pkirkan benda ni sy rasa bersalah yg amat kt arwah mak sbb jual emas peninggalan arwah kpd sy.. ?? tapi kalau tk buat mcmtu anak sy tkkn ada keperluan yg cukup.. ya Allah sumpah sy sgt rasa bersalah dgn semua ni..salah ka tindakkan sy ya..

3 Các câu trả lời

sis jgn rasa bersalah dgn tindakan sis ya, kalau arwah ibu sis ada pon mungkin dia akan bantu sis dengan cara mcm tu... insyaAllah barang2 yang sis beli guna hasil dari peninggalan arwah sis jadi pahala sedekah untuk ibu sis.. moga anak sis membesar dgn baik.

Bila ada anak kecik ni kita rasa semua tiap masa nak jaga lindungi anak.. tp cuba sis curi2 masa jual cookies ke apa2 yang simple. Yg modal dia rm50 ke… pasal rantai tu anggap lah itu pusaka.ada duit bayar upah sambung2 mcm saya sis🤣🤣

Kalau kita buat bnda baik, insyaallah tindakan kita tu x salah, sbb pemberian arwah mak kita tu la kita dpt beli brg2 baby, niat kita baik