GBS pregnancy

Salam& Hi, mommies! Saya ada baca discussion dkt sini tentang GBS. Saya ada keputihan yang agak banyak kadang berbau. Tapi saya baru week14, sebab saya baca mostly mommies tested GBS bila dah nak dekat due bersalin. Boleh ke cure or prevent GBS dari sekarang?😭 Doakan saya ya mommies semua!

2 Các câu trả lời

sis bgtau je nurse masa check up, kalau kne swab, buat je. sbb kita xtau kalau xcheck. previous prgnancy sy msa keputihan byk & gatal swab dpt detect candida(bkn gbs), dpt ubat insert then berkurang keputihan.tp lama2 jd byk balik keputihan, sy swab skali lg n detect gbs. now pregnant kali kedua mmg dr dh tulis note gbs carrier masa bukak buku even xde keputihan pon. ape2 pon sis inform je nurse/dr msa checkup, diorg lg tau sis kne buat apa😁. anak 1st sy lahir Alhamdulillah sihat xde apa2 komplikasi lgsg, esoknye lps bsalin dh boleh balik. kwn sy, dia xtau ade gbs slps bsalin, ank dia ada komplikasi, mgkn sbb kalau detect awal, dpt on antibiotik sblm anak lahir siap2 (low risk).

firstly apa yg perlu buat pg swab dkt kk if rasa keputihan xnormal..ada sstgh ibu keputihan byk tp bila swab bkn gbs jg..bila dr dh ambil sampel baru blh tahu kite ni ada gbs ke x..sy gbs+..23w skrg..sy ambil sampel masa 12-13w..rasa xde cure sbb once gbs carrier next pregnancy pun gbs tetap ada..ibu yg ada gbs before bersalin akan on antibiotics..if besalin normal,baby pun on antibiotics jg..kita doa yg baik2 je puan..

2y trước

baik, terima kasih sis🥰