Half boiled egg

Salam Magrib semua ibu2. Puasa ke tak tu ? ? Oh nk tnya ada sesetengah org bgthu xleh first trimester makan half boiled egg , ada sesetengah kata xpe . Hmm y mana betol ni ya? ?

8 Các câu trả lời

Bukan sebab half boiled egg tu. Tapi sebab makanan yang tak masak sepenuhnya. Elak makanan yang mentah, suku / separuh masak. Mata kasar tak nampak bakteria yang ada pada makanan yang tak masak. Sayur mentah pun tak boleh, seeloknya celur / rebus / goreng.

4y trước

Most wc :)

ibu mengandung x digalakkan makan sebarang makanan yang x dimasak dengan betul mcm telur separuh masak/sushi.. awal2 dulu x tau mengandung termakan jugak shusi dgn telur separuh masak..bila dah tau terpaksa tahan diri..

4y trước

hehe betol2 dah tahu ni sy kene tahan la. 😋 tqqq sis 🥰

Sya sejak tau pregnt,sya search google cari mknn apa yg tdk baik atau baik d makan oleh org2 mengandung..yg tdk baik tu sya elakkn..so smpai skrg sya tk perna mkn telur separuh masak,mkn telur pun yg btul2 sempurna.

4y trước

Ur welcome😊

Sy makan sekali je. Lepastu tkmakan dah. Sebab tktahu tk boleh makan. Nasib tk jadi pape😂 Goreng telor pun bgi masak betul2 kuning tu. Sebelum preg suka buat telur mata.

4y trước

hehe same lah kita. suke sngt kuning cair2 ni. tp dah tahu xboleh makan ni. kita stop la dulu ❤️❤️❤️ thank youu sis 💋

better elakkan sebab telur ada bakteria salmonella..so kalau half boiled tu bakteria tu belum betul2 mati...

4y trước

ohh okey sis. tqqq untuk advice tu ❤️

bukan first trimester je, time pregnant memang x bole makan makanan setengah masak.

4y trước

oh yeke. thankk you info sis 😍🥰

Better elak kn mknn mentah, kalau system imun rendah nnti kena bakteria.. mkn mknn yg betul2 masak

4y trước

okey sister. timakasih ❤️❤️

Ye sis.. xle

4y trước

okey sis. thank you ❤️