makan jamu masa anak baru baik dr kuning

salam maaf nak tanya , sy dh nak habis berpantang and anak haritu baru okey dr kuning. . dh boleh ke ibu2 makan jamu ?? ada risiko atau kemungkinan kuning tu akan naik balik x ?? risau jugak mohon pencerahan sesiapa yg ada pengalaman mcm sy . TQ 😊 ##ingintahu

7 Các câu trả lời

pendapat sy,jamu penting utk ibu yg lepas bersalin,selain jaga pemakanan,bg elakkan terjadinya bentan.setengah org mungkin x ambik berat pasal jamu dan x percaya tentang jamu dan berpantang,jamu boleh ambil lepas baby kuning,tp kena tgok jugak jamu yg jenis macam mana,bukan sembarang jamu ye puan.sy cuma bg pendapat atas pengalaman sy,mmg body dan 'bunga' x kan dpt solid mcm zaman anak dara,tp penjagaan dalaman pun kena amek kira ya puan,bukan untuk sesiapa,tapi untuk keyakinan diri kita sendiri.mcm tu jugak pantang 100 hari,boleh dikatakan ramai yg sy tgok dalam ni ada yg x berapa ambil berat,utk sembuh luka dalam perlukan masa ya,maaf sy terlajak bg pendapat,sy bercakap atas pengalaman sy,sbb sy ada seorang sahabat,dia x titik beratkan penjagaan selepas bersalin,waima jamu yg biasa pun dia x ambil,pantang bersama suami pun cuma 40 - 44 hari..end up sekarang kena follow up dgn doctor asbab nya dia kena gerd,badan bisa,kepala sentiasa berangin dan effect nya pada rumah tangga,dan sy sendiri pn amalkan jamu,tp sy x ambil jamu serbuk,kena rajin research.dulu sy pernah keguguran di awal trimester,sy tetap pantang 44 hari termasuk pantang dgn suami,jd..pilihan di tangan puan,ada yg bg pendapat x perlu,ada yg bg pendapat perlu,apa pun pilihan pd puan ye,sy cuma kongsi pengalaman sy,apa pun petua dari org tua² dulu pn kena di ambil kira.semoga urusan puan dan baby dipermudahkan yea,maaf andai terpanjang karangan sy🤗

2y trước

sama² puan

Saya pun baru habis pantang dan pengalaman anak kuning..org tua saya masih suruh saya berjaga smp anak msk 6 bulan..sbb sdg menyusu pastikan tak hangat maupun tak sejuk sgt badan..sbb apa yg kita makan akan disalurkan pd bayi takut dia panas lbh dan jamu ni 1001 khasiat pd wanita takut bayi pun terpaksa lalui.. buat masa skrg bersenaman dan jgn hold makan..mkn aje makanan berkhasiat dan minum air byk..lepas anak 6 bulan atau sekurangnye masuk setahun blh lah amalkan jamu..

2y trước

Saya pun sdg hold kerana takut baby kepanasan lbh maupun ada ruam ke nanti kan..ini adalah petua ibu saya suruh bersabar smp anak blh mula minum air dan makan makanan tambahannye..sbb BF ni mkn apa pun insha allah akan surut badan , tak perlu risau sgt..rahim pun akan kecut semakin anak menyusu..jz focus mkn mknan seimbang dan berkhasiat focus on baby dulu. Lepas itu blh la fokus on difi bila system organ baby dah kuat sikit. Insha allah badan akan blk semula ke weight asal semakin kita menyusu. Kita kan dah sabar selama sepanjang 9 bulan mengandung..tak pe lah sehingga 6 bulan ke setahun dua...🤷‍♀️ sbb jamu ni panas baik utk ibu tp tak tahu pulak effect pada baby. Takut pulak .. i rasa logic juga nak follow..terpulang pd individual..shared my concern😉☺️pandangan org tua.. tq sis

boleh je sis.. sya anak habis kuning boleh terus sambung makan jamu.. badan pun jadi ringan..lebih bertenaga nak uruskan baby.. ikutkan doktor ada cakap kalau bby dah xda kuning, dia hilang terus .. jadi xda masalah nak amal jamu pastu

2y trước

sya dulu anak sulung smpai 2 kali masuk wad..tpi xda g6pd tu yg dia explain cmtu.. btul tu sis, apa2 pun smoga dipermudahkan urusan sis dn baby..

kalau bf xdgalakkan sis, sis mkn jamu untuk apa, kalau untuk ketat2 tu xpayah prcaya lah . seller just melariskan produk.😂 nanti rahim tu kecut sndiri je xde longgar2 nye , nasihat je. jgn kecam 😊

2y trước

ohh bukan utk ketat sis tp yela nk jaga dalaman je sbb baru lepas brsalin kn😅

kerap menyusu baby, rahim akan lebih cepat mengecut awak. xperlu risau. kalau baby menyusu badan, xyah la makan jamu. nnt effek baby.

2y trước

boleh cuba baca posting dekat page fb doctor imelda balchin pakar o&g. xslh sy dia ada share pasal jamu. perlu makan atau x☺️

Mkn mknn sihat ja sis,,xperlu pun jamu2 ni😅😅kalau bby susu badan nnt bby y kna ruam smua tu sbb jamu ni panas

2y trước

Sy pun tga preggy yg ke4 sis,,ank putus susu bru sy amalkn jamu tradisional,,yg buat sdri😅

kalau yakin kuning dah tiada, boleh makan jamu puan