PUASA SEMASA MENGANDUNG

SALAM.. MAAF NAK TANYA PENDAPAT SEMUA .. IKUTKAN KIRAAN SINI SAYA PUNYA KANDUNGAN 7W5D .. SESUAI TAK UNTUK SAYA PUASA BULAN PUASE NNTI?? SY SERBA SALAH. KALU TINGGAL NANTI MCM RUMIT JUGA NAK GANTI. KALU BERSALIN BULAN 11 LBH BULAN 12 LBH BARU HABIS PANTANG.. NNTI MENYUSU BABY LAGI.. RISAU BLM SEMPAT GANTI DA MASUK PUASA LAGI NNTI. BAHAYA KE KALU SAYA PUASA BULAN PUASA NNTI 😢

10 Các câu trả lời

WAJIB untuk kita cuba dahulu berpuasa jika takde masalah kesihatan apa apa. Sila rujuk doktor juga tentang tahap kesihatan diri. Kalau boleh sebabkan mudarat pada diri dan kandungan maka HARUS untuk berbuka, kemudian bayarlah fidyah dan ganti puasa. Bukannya terus tak cuba untuk puasa dari awal. Hukum agama tak boleh dibuat main ye puan puan. Moga dipermudahkan semua urusan Boleh rujuk fatwa mufti ni https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

2y trước

thanks sharingg 😊

Puan, saya ada dengar ceramah Ustaz. tak ingat di mana. apapun, kena teruskan niat puasa dulu. bila dah taklarat, barulah berbuka puasa. bukan terus takpuasa dari awal. perlu cuba dulu. apapun, perlu dapatkan nasihat doc. kena tahu diri dan tahap kesihatan. biasanya yg ada GDM ketika pregnant, akan dipantau dan dicek diet pemakanan sesuai sewaktu puasa. sbb boleh effect kandungan. itu shj. semoga dipermudahkan urusan ya 😘

2y trước

👍

puasa bg ibu mengandung dan menyusu tdk diwajibkan, blh diganti kelak, keutamaan adalah ibu dan anak kuat sihat sempurna, tp jika blh berpuasa tanpa beri masalah pada ibu dan anak, maka blh teruskan jika nak cuba blh tp jika x larat jgn paksa sbb kita makan utk menyalurkan pada anak adalah satu amanah juga.. blh refer pd doc dgn cara puasa dan keadaan diri dah baby dahulu.. ada yg berpuasa alhamdulillah tanpa memudaratkan ibu dan anak❤️ blh teruskan

saya baru buka buku pink semalam kt klinik. nurse kata jgn paksa diri tuk puasa kalau tak mampu kena utamakan baby dulu. sy ada darah rendah, pernah gugur anak pertama, mmg doktor x galakkan puasa tp boleh cuba kalau mampu. kalau x mampu wjb berbuka demi baby. soal ganti boleh diatur ye sis. kalau x mampu ganti lepas bersalin, cuba setakat yg mampu selebihnya boleh bawa ke tahun berikutnya tp rujuk pakar dulu tuk byr fidyah dan berapa hari yg kena ganti.

2y trước

thanks sharing 😊

Allah dah mudahkan…. Kenapa nak susah kan diri ye..?????….. Byk Sgt Berfikir…..Nak Ganti susah la…..klu rasa susah sgt nk ganti puasa…bayar fidyah…islam ni mudah..suka sgt rumit kn…… Dah Jelas2 Allah X wajib kn berpusa bgi ibu mengandung…..Nak puasa sbb malas nak ganti puasa……suka hati ko la…..badan ko jgk kan……bukan badan org lain….

2y trước

Klu ko rasa nak puasa…..ko puasa je lah….klu ko rasa sihat & xde apa2 masalah….apa yg rumitnya lagi….ko punya badan….ko sendiri tau……huhu

yg penting. niat puasa fardhu Ramadan lillahi taala... larat tak larat belakang cerita. tak larat sbb diri, ada rukhsah buka puasa dan ganti puasa pada tahun hijri yg sama. klau bimbangkan anak, buka puasa, ganti puasa dan byr fidyah pd tahun hijri yg sama.

2y trước

🌻

Puasa ikut kemampuan diri. Kalau tak mampu berpuasa, dibolehkan tak berpuasa. Boleh cuba dulu. Sama ada ibu mengandung dan ibu menyusu. Boleh rujuk pada yang pakar.

Betul, sebaikknya refer pada dr. sy dlu puasa full , kandungan bru 3 week. tak terfikir tentang zat baby dpt cukup ke tak. tp alhamdulilah baby sihat.

2y trước

alhamdullilah.. seronok dgr☺️

Wajib berpuasa tp dibolehkan BERBUKA, itu rukhsahnya. Kena faham betul2. Bukan start2 celik terus tak puasa yaaa😂

2y trước

💯💯

Boleh refer pd dktr ya utk kepastian.