gdm (kencing manis)

salam korang...siapa sini yang ada pengalaman masa pregnant ada kencing manis... n ad tips x untuk kurgkn or untuk cegah... 17hb ni sy dh start kene buat bsp... risau plk... ?

11 Các câu trả lời

Stop sementara air manis, sebab pemakanan yang kita makan pon dah ada gula dan garam. Macam saya start pregnant mula2 hb low 9.7 , sy stop air manis bnyk minum air masak, makan sayur makan buah2 setiap kali checkup hb ok je, sampai minum air gula pon semua ok insyallah, apa2 pon smua berbalik pada pemakanan kita, cara kita kawal. Kontra kan ,kalau dah makan maknan manis ke air manis stop, kalau minum air manis pemakanan jangan ada gula dan garam. Smoga pemudahkan urusan tt

5y trước

ok tq for info sis...

Sy sedang lalui....hari ni buat bsp sndri....Makanan manis mmg kurangkan...kadang terlepas gak....kne pandai control la....sy time nk bsp je control....perut asyk lapar je...

5y trước

perut asik lapar je kn.. sy pn bru buat bsp smlm..

Sy sdg alami skrg.. Tp alhmdulillah low. Cba sis amalkn mnum air lemon suam, tp jgn msam sgt xelok.. Smlm sy check bsp, alhamdulillah pg, tghari, ptg smua dlm paras okey

5y trước

yke.. ok nnti sy cuba...

Stop semua gula sis...beras pon kena tukar jugak...Sye dh 2 minggu berturut-turut chck BSP....diet gila2 lah...lbhkn ayam,daging n sayur2....

5y trước

Jgn terkejut ye 8.7...😭😭....

Paling cepat trun gula,air limau kasturi kosong..4,5 bjik segelas air tnpa gula..kjap je gula drop..bg sy la..Cuba try mna tau sesuai..

5y trước

ok nnti sy try...

sy pn sama..tp bsp baru ni rendah je..amal mnum air lemon suap sblom tido..😊

Jg permakanan je sis.. kurangkan makanan tggi karbo & gula, banyakkan minum air kosong..

5y trước

Kurgkan nasi, mee, roti putih, gandum, ubi & minuman manis.. amalkan suku nasi, suku lauk, separuh sayur..

Amalkan sup lobak putih. Buah delima/pati delima ,

Kurangkn mknn manis..lebihkan sayuran2 dan buahan.

5y trước

ok sis... tq ye

Maaf nak tanya bsp tu apa & mcm mana?