Buai dan bayi

Salam ibu2 semua. Saya nak tanya pengalaman cerai buai dengan anak. Anak saya baru masuk 3 bulan dan saya dah 5 hari hantar pengasuh. Nampaknya anak saya mcm susah nak tidur (tidur sekejap2 ja 15-30min) dekat pengasuh seperti nak didodoi selalu.tapi dekat rumah tidur mcm biasa ja dengan saya. Saya macam nak bagi buai dkt oengasuh cuma saya takut anak saya terbiasa buai. Ada tak ibu2 yg anaknya dkt pengasuh pakai buai tapi dekat rumah tidur macam biasa? Mohon kongsikan pengalaman. Terima kasih.#firstmom

2 Các câu trả lời

wsalam. pnglmn sy...ank2 siang dgn pengasuh tidur buai, malam tidur mcm biasa. alhamdulillah xde masalah. nk pergi mana2 dia okay takde buai pun. kt rumah sy mmg ada sedia buai..mudahkan sy buat keje rumah bila weekend especially si sulung cerai buai 1y7m tanpa paksaan (sblm sy bsalin adik dia). adiknya pun skrg 7bln pattern sama...siang pengasuh berbuai, malam tidur mcm biasa. bg sy tak salah pun beri buai...mudahkan pengasuh juga utk jaga ank kita. kita mudahkan dia, inshaAllah dia syg ank kita...mcm pengasuh ank2 sy.

4t trước

setuju..sama dgn anak saya dulu..dkt pengasuh pakai buai..dkt rumah x pakai..berjalan pon x pakai.. boleh pesan dkt pengasuh pakai kelajuan slow2 je

mgkin sbb dia belum selesa dgn rumah org. sy rasa takpayah kot ajr buai. pengalaman sy, ank jatuh buai 2x. dia suka meniarap dalam buai, lepas tu dduk dlm buai. terguling, jatuh . pengasuh ni blkg kita taktau mcm mna jaga ank kita. takut dia letak buai, tak sedar ank bangun , mcm2 boleh jadi.

2t trước

sy tak ckp pengasuh jahat. maksud sy kat sini. kalau letak ank dalam buai, takkan dia nk tgk anak kita 24jam. mesti la dia nk masak, makan mandi. andai kata ank jatuh masa pengasuh buat kerja, kita jugak yg akan salahkan pengasuh cuai jaga anak. so better takpayah ajr anak dlm buai. kita ni dalam berjaga2 pun kalau benda nk jadi, mesti jadi. so better elakkan ambik risiko