saiz baby besar dari week

salam ibu2.. saya nak tanya, sy gdm on diet control.. now 34week.. setakat ni takda masalah result bsp sebulan sekali ok cun.. cuma doc ada nasihatkan supaya sentiasa berjaga2 sebab baby gdm biasanya besar dari week sepatutnya.. next 36week ni akan repeat scan untuk tentukan date bersalin. soalan saya, kalaulah kata scan nanti baby besar 2minggu dari week sepatutnya, doctor bagi solution apa ya? edd diawalkan 2minggu ke? mcm tu ke? kena bersalin awal dari edd asal? maaf ya ayat berterabur xpandai nak cucun2 ayat.. anak kedua tapi yg first xdak pengalaman gdm.. tq #Gdm #GdmOnDietControl #34weeeksprenancy

3 Các câu trả lời

saya gdm on diet control juga, skrg 37weeks berat baby 3kg lebih. doctor dah suruh off bsp sebab bacaan okay je dari awal. doctor cuma cakap tak boleh bersalin lebih dari due date je.

1y trước

haah betul. sy pon gdn odc. bacaan bsp cantik je. Dr cuma bgtau bersalin before due date atau dgn kata mudah, sblum 40w. kalau x bersalin juga, 40w akn warded and induce. kalau xsilap sy, gdm yg ad issues, mcm baby terlalu besar, gdm on insulin or metformin, baru diawalkan bersalin before 38w.