saiz baby besar dari week

salam ibu2.. saya nak tanya, sy gdm on diet control.. now 34week.. setakat ni takda masalah result bsp sebulan sekali ok cun.. cuma doc ada nasihatkan supaya sentiasa berjaga2 sebab baby gdm biasanya besar dari week sepatutnya.. next 36week ni akan repeat scan untuk tentukan date bersalin. soalan saya, kalaulah kata scan nanti baby besar 2minggu dari week sepatutnya, doctor bagi solution apa ya? edd diawalkan 2minggu ke? mcm tu ke? kena bersalin awal dari edd asal? maaf ya ayat berterabur xpandai nak cucun2 ayat.. anak kedua tapi yg first xdak pengalaman gdm.. tq #Gdm #GdmOnDietControl #34weeeksprenancy

3 Các câu trả lời

Setahu saya ibu gdm ni x kira la on diet ke with ubat mmg due bersalin diawalkan either 37w or 38w. X boleh lebih dri tu. Xpasti plk la d tempat awk mcm mna. Tp kebnyakan nmpk ibu2 sni bagitau mmg due date diawalkan, ikut jg pnglman kakak sy yg gdm, dua2 anak dia lahir induce 37w++. Anak pertama normal, anak kedua czer sebab baby besar dan risau sangkut bahu.

1y trước

ohhh macam tu ya.. itu laa.. harap2 baby ok.. risau plak. kalau boleh biarlah dapat bersalin normal sebab nanti nak kena pantang sendiri.. tq sis respon pertanyaan sy 😊

Boleh sye taw x bpe berat baby mse 34w tu..sye pown ngah alami bnda yg sme nie, hrap2 mnggu dpn scan 36w tu brt baby ok lah normal xde lah naek trlampau mndadak sngt..risau jgak ann law boleh mmg nk brsalin normal..smoga Allah permudahkan segala urusan kte nty🤲🤲

1y trước

2.6kg lbih..hahaha..adoiiii baby bhagia sngt kowt dok dlm perut 🤭🤭nie dh cbe kawal pmknn hrap2 scan nty ok lah brt baby..

saya gdm on diet control juga, skrg 37weeks berat baby 3kg lebih. doctor dah suruh off bsp sebab bacaan okay je dari awal. doctor cuma cakap tak boleh bersalin lebih dari due date je.

1y trước

haah betul. sy pon gdn odc. bacaan bsp cantik je. Dr cuma bgtau bersalin before due date atau dgn kata mudah, sblum 40w. kalau x bersalin juga, 40w akn warded and induce. kalau xsilap sy, gdm yg ad issues, mcm baby terlalu besar, gdm on insulin or metformin, baru diawalkan bersalin before 38w.