bayi menyusu

salam ibu2, bayi sy baru berusia 2 bulan. waktu mlm bayi sy tak bngun untuk menyusu. contoh kalau tidur pukul 1 pagi , kul 5 pagi mcmtu bayi sy masih tak bngun jugak untuk menyusu. gap agak lama. apakah ini normal ye?

8 Các câu trả lời

Sy xtau la normal ke x tp anak sy kkdg dr pkl 10 mlm tido sampai subuh baru bgn menyusu sbb sy pn sllu terbabas tido jgk. Yg sy prsn kalau dia lama xmenyusu lama mlm tu esok siangnya mesti dia akan kerap sgt menyusu kkdg sejam sekali dia mintak susu mungkin nk topup yg kurg minum mlm tu. So far bila pergi timbang kt kk naik je berat. Kalau dia kerap terbangun menyusu waktu mlm plk siang dia akan byk tido dan xkerap sgt menyusu mcm situasi sebelum tu

Normal kalau berat baby naik cantik & bmi pun cantik. Anak saya pun mcm tu. Tapi saya tetap bangunkan dia utk tukar pampers sebab saya tak suka kalau biarkan pampers anak penuh takut ruam, max 4 jam. Normally bila dia tersedar mamai time saya tukar pampers tu saya terus susukan dia & dia terus sambung tidur sampai pagi

8mo trước

Kalau malam2 awak tukar diaper baby, cuci guna wipes atau air?

hi. first mom ke awak? sy pun first mom.. same2 bru nk belajar. ank sy pun camtu jgak xbgun mlm. tp memg kena susu kan bby jgak stiap 2 jam sekali, sy akan bgun wlaupn bby xbgun nak susu tp sy kejut bby n bg je susu. skarng bby dh 4 bulan berat 8kg

Anak saya pun sama 2 bulan tapi tidur malam dia lama, kalau susu then tidur 10 malam akan bangun 5 pagi untuk next susu dia lepastu dia akan sambung tidur bangun 8 pagi pulak. So far doktor kata okay saja sebab berat dia pun dah 6kg 🤣

Baby sy pun mcm tu sis. Xpa. Baby 2 bulan perut dh bsr, dia akn tdo lbh lama. Tp sy walaupun baby x bgn, susu bdn sy tetap pump sebab susu tgh mlm kul 1 2 pg tu susu paling berlemak utk baby. Sy akan masuk peti ais dan bg waktu siang.

sy pernah tnye nurse... so nurse bg tahu kejut jeee ank bg minum susu... sbb takut effect time bby dah start mkn nnti... takut hilang selera mkn

Normal. Doktor saya cakap biarkan je baby tidur. Kalau dia nangis bru kita bg susu. Tu maksudnya dia nk membesar

Rasanya normal tp susu malam tu lg bagus