Bengkak susu

Salam ibu semua . Macam mana nak atasi bengkak susu ni ye ? Saya pinya breast sangat keras dan berketul . Lepastu sekarang dia turun kat ketiak pulak . Sakit sangat . Ada tips tak selain pam susu , marmet ? #seriusnanya #bantusharing #pleasehelp

11 Các câu trả lời

Kalau sy terasa mcm breast dah nak start bengkak @ dah bengkak, sy akan pam. Sambil pam tu, sambil urut2 utk pecahkan ketul2 tu. Setiap kali mandi, memang sy akan urut dan marmet supaya x ada jadi ketul2. Mandi dgn air suam. Kadang2 kalau sakit sangat, rasa panas kat breast, sy tuam dgn ais. Kalau tuam dgn panas, lepas tu sy akan terus pam supaya susu akan banyak keluar dan breast pun rasa ringan. Jadual anak menyusu pun kena jaga. Susu terhasil ikut demand and supply. Kalau anak jenis kerap menyusu, setiap 1-2 jam nak menyusu, memang breast akan cepat bengkak dan perlu di pam sebab otak akan hantar signal pada breast utk kerap hasilkan susu. Kalau anak jenis kuat menyusu, sekali sesi tu dia boleh minum sampai dua2 belah dan menyusu balik lepas 3-4 jam, yg mcm ni biasanya jarang jadi bengkak susu. Puan kena perhatikan demand anak mcm mana, so puan tau nak buat apa. Kerap menyusu dgn kuat menyusu, beza ya.

sya pon baru kena bengkak susu semalam. sya kena waded sebab ank kuning baru 4 hari lhir. ank pula tk pndai lagi isap tetek dngan betul. jadi bengkak dh skit sgt. sya tuam dngan air suam then urut dari tmpt bngkak smpai ke puting. dia akan kluar susu tu tapi sikit laa. sya menahan sakit smpai waktu melawat mntak husb hntar kan pam. sbelom pam tuam and urut baru pam. skrang masih bengkak tapi dh surut. alhamdulillah

tuam sejuk, tuam panas, urut, marmet dan pam. saya kena bengkak susu hari ke 5. mmg menangis jugak sbb sakit mcm mencucuk sampai saya pening2. dahlah sakit bersalin x hilang lagi. saya rasa wajib pam. saya pam dalam 6 kali kot baru lega. kena mntk suami ke cl urut breasts jugak utk lancarkan aliran susu.

kena urut. insyaAllah lega. tp kena consistent urut at least 3 hari bagi betul2 lega. lepas tu tuam2. mcm sy confinement lady guna tungku utk tuam bengkak tu. alhamdulillah okay. tp at the same time, kena bagi baby mnyusu juga sbb itu sebab utama untuk kurgkn bengkak susu, baby kena mnyusu

1y trước

pam la susu tu awk..

saya pernah jadi mcmtu, cari tukang urut yg pandai urut bengkak susu..mmg sakit bengkak teruk sumbat saluran susu..marmet tu susah sbb bengkak sgt.. urut 3 4 hari, lpas tu tuam air suam panas, marmet try menyusu or pam..insyallah lama2 baik bengkak susu..

Sy hritu jadi cmtu la..hari ke4 berpantang...Sy pum sis..sb kalau marmed sakit sgt...pum pun sakit juga awal² masa tgh tegang tu. tahan sekejup bila dh terasa kosong sikit breast lega rasanya..

saya lh slh sorg tu. sya terpaksa ambil ubt surut bengkak dan pcm. mmg sakit xleh bw bncg. urat urat biru pd breast tu timbul. sentuh dgn baju pun sya hmpir neleh air mata. smp demam dan bentan.

sy hari tu mcm nih jugak sampai ke ketiak last bagi je ank yg kuat susu tu isap lega sbb baby xnk isap sat jerrr hilang ketul tu lega risau semua ada

nurse ajar sy, tuam breast dgn tuala yg direndam dgn air sejuk. then pam susu tu.. dh ok sikit, buat urutan utk surutkan bengkak susu..

saya akan mandi air panas dan tuam panas lepas tu mermet ...