Sekadar meluah

Salam , hanya sekadar meluah. Saya suri rumah anak baru nk masok 8 bulan .. Sejak2 ni saya selalu rasa tertekan ank pulak tak henti2 menangis asal bangun mesti ngis sume dh bgi tapi tetap menangis, nangis yg sgtt kuat .. Sye banyak mengadu dengan suami suami cume ckp sabar .. Suami kjee kluar pkol 9pgi blik kol 12 malam 2 kje.. Mmg stiap blik dia lyn ank tpi skjp je pstu dia tido .. Sye pon ade part time kje dri rumah tuk bantu suami .. Sekrang saya rasa penat kecewa sakit hati sume ade saya tak thu nk ckp cmne .. Kdg ank menangis sye tkleh handle sye angkt tgn ke dia , geram jauh sudut hati sye tknk buat cmtu , sye ksian kn ank ni.. Dalam kepala rase nk lari dri sune org.. Sye tak dpt luah perasaan ni sume pada suami, suami seolah taknk dengar luahan saya dia akan cube mengelak atau pura2 tk dengar ape sye cube ckp . Sekarang rse giveup , penat .. Please bgi support yg positive tuk sye #pleasehelp

6 Các câu trả lời

Ini pandangan saya.. bagi saya suami awak dah ok.. sebab dia masih melayan anak.. cuma tak lama.. alhmdulillah sis.. dan dia bkerja mnyara khidupan.. mashaaAllah.. brtggjawab..dah balik penat melayan anak pula... Di sini kes nya sis trlampau penat.. dan jd uncontrol emotion.. utk pandai kawal emosi n mintak ada bantuan.. kena bincang cakap elok² dgn en.suami.. kena bergiliran jaga baby waktu malam..bahagikan masa en.suami kena tidur bape jam n awak bape jam.. Jangan salahkan semuanya pada suami.. kena brtahan n brsabar tramat banyak... sis kena isi rohani diri juga... solat kena jaga.. amalan² dlm rumah.. zikir bukak stiap hari.... bagi baby sntiasa tenang... refer youtube zikir² tu... baru boleh jd org² yg tabah n sabar.. sbb hbungan dgnNYA kita jaga.. mudahan² sis dpt selesaikannya... saya thajjud bangun pkul 5..baby bangun tido pkul 5 tu sy cpt² pegi solat skejap.. lepas dri tu sy pasang radio..ayat² quran...bagi saya dan baby dengar.. lepas subuh sy usaha baca quran..kdang² sy baca lepas maghrib depan baby.. en.suami lepas balik kerja dia solat maghrib dan akan baca kan quran depan baby.. baby tenang.. dalam 8lebih baby tidur... shingga pkul 5... tapi ade juga bangun dlm 2x nk susu... Kita tak mampu utk jaga spenuhnya Anak kita sis.. yg mampu spenuhnya ALLAH SWT.. Jadi amalan² tulahh yg kita kena jaga... Alhamdulillah smua nya urusan saya brjalan dgn lancar.. saya takde terlalu burn out smpai trpukul baby atau marah² or salahkan suami.. wlaupun suami sibuk.. tapi suami mahu mndgr luahan..dia jaga bila dia habis kerja... sama² lah kita mnjaga amalan.. Allah akan bantu kita💐💪 usaha sis.. kuatkan diri n keep positive💪💪💪

Assalamualaikum sis, sis macam mana sihat ke?. Dalam kes sis ni memang perlu sokongan suami dan keluarga tapi sebab suami macam ignore saja(kena luah lagi walaupun dia macam taknak dengar sebab sikit banyak rasa lega walaupun penat tak hilang. Kalau minta tolong family jagakan baby kejap sis pergi me time. Sis dulu paling suka buat apa, jujur bila dah jadi ibu ni kita sendiri penat bila ada asyik nangis(saya sendiri bila anak nangis saya pernah biarkan dia sekejap sebab saya stress) sebenarnya betul kalau anak nangis ni memang kita perlukan orang lain dulu untuk handle anak. Tapi apa2 pun kita sebagai ibu banyak2 doa untuk kesejahteraan sis,anak, suami dah lain2. Saya doakan semoga sis dipermudahkan urusan menjaga anak dan semoga anak menjadi anak yang mudah diurus أَمِِين يا رَبَّ العَلَمِيْن. Sis kuat yaa🥰

8mo trước

alhamdulillah masih sihat .. amin2x terima kasih atas nasihat ❤

Jadi ibu n suri rumah ni bukannya mudah.. untuk jadikan kita ni lebih kuat kena isi rohani(dalaman diri)dgn zikirullah..istighfar sehari bratus kali buat..bcaan quran stiap hari bukak...inshaaAllah kita jd org² yg lebih kuat... tabah n sabar.... Kalimat² Allah ni yg mmbantu diri kita prempuan² yg brsifat lemah(Lemah fizikal..mental & rohani) n cepat penat dsbbkan komitmen dlm mnjaga anak².... Jangan lupa juga bangun solat sunat tahajjud...berdoa... doa saat itu cepat Allah kabulkan..seolah panah petir spantas kilat doa dkabulkanNya... BUATLAH AKAN NAMPAK HASIL PRUBAHANNYA... InShaaAllah... Selain itu jaga juga pemakanan penting utk kesihatan diri kita...

8mo trước

terima kasih ❤

emm, susah juga kes awak sbb patutnya time cmni perlukan sokongan suami tapi suami pula ignore. tapi maybe awak perlu luah dgn org terdekat, yg bole dipercayai mcm ur family ke. jgn pendam ,sbb takut burn out. ada anak kecik ,dgn peel dia mcm tuh, nges tanpa sbb mmg sgt susah nak handle, perlukan kesabaran tinggi. tapi kalau tak okay, awak rest dulu , amik masa kejap sbb takut awak hilang sabar . atau g me time or bawa anak keluar ke , maybe dia bosan ke apa, atau ada apa2x yg tak kena mcm dia nak tumbuh gigi ke , check kt situ .

8mo trước

dah cek takde tnde tuk tumbuh gigi .. erm apepun terima ksih atas sokongan ❤

Ingat juga en.suami kita pon manusia biasa.. sebaik² luahan n ingin mgadu hanya pada ALLAH.. Luah juga dgn org trdekat en.suami...tpi jgn harapkn sgt dgn dia spenuhnya... sebaliknya pda Allah... jagalah hbungan dgn Allah.. utk kuat jga amalan zikir..istighfar dan solat² sunat juga.... InShaallah akn jd org² yg mmpu kuat..luar biasa kuat...kuat emosi..mental..rohani n jasmani🤲🤲💪💪

8mo trước

in shaa Allah terima kasih ❤

wslam. mcm tu tk perlu bantu suami. sbb dia pun tk bantu u mental. berhenti partime fokus ke anak atau hantar ank mgsuh pergi kerja full time. cuba ckp kt suami yg awak pnya mental down smpai terpukul ank mybe dia akn tlg u sikit2

8mo trước

harap2 dia dengar luahan saya 😌.. apepun terima ksih ❤