tak kuat semangat

Salam gais ... Saya mengandung 10week first bby, alahan adalah skt2 muntah tp xtntu masa , angin dlm bdn , penat walau xbt keje berat , lenguh2 tu smua org kata normal ya ... Sy dulu sorang yg kuat bekerja , xpernah mc , jarang sgt nk amek cuti klu xde hal yg penting .... Saya jenis xthn sakit sbb sy susah nak demam or sakit , bila sesekali jatuh sakit sy xreti nk kwl emosi n bdn sy ... Tp bila mengandung ni sy jadi mls , nak baring je , xblh naik kereta mesti nk muntah , xde selera mkn sampaikan sembhyg pun mls sbb rasa penat ... Sampai kena unpaid leave sebulan , sy jadi stress sgt sbb ni bkn diri sy ... Pernah terfikir nak gugurkan kandungan sbb saya rasa mgandung ni myusahkan saya?? sbb muntah , angin dlm bdn bkn kn sy tak kuat nk hdp nya ... Bila saya tefkr macam tu sy jd takut klu andai kata anak dlm prt ni merajuk ... Walaupn baru 10week tp org ckp xbaik bila ckp mcmtu ... Suami pun ckp xbaik ckp mcmtu mcm satu doa .... Ada x kata2 semangat utk sy hadap alahan n emosi ni sampai kandungan cukup 9bln ... Tq gaisss

40 Các câu trả lời

Sya pun mmg akn jd xlarat muntah2 semua smpai2 sya kena pisah dgn suami sya sementara waktu untuk seowg2 ja time sya xlarat tu sbb suami sya jenis keje mlm blik pagi sya pulak duk jauh sgt dri family sya duk jb mak ayah sya duk penang mmg xdk sapa2 disana if something happened pun xdk owg jaga smpai la sya kena duk umah mak sya n mak mertua sya bertukar skrg pun sya xduk dgn suami selama 5 bulan dh skrg dh masuk 19week start dari 6week lebih sya jauh dgn suami but sometimes dia dtg jenguk2 la jugak but nie semua sementara sbb untuk bby dlm perut nie ank mak...

Banyak2 kn brsabar ja sis demi baby... Sya pon sama gak.11 mnggu. Alahan ama mkanan, brangin rsa loya x tentu pasal, somtime rsa nak pingsan pon ada... Lemas2 badan.. Langsung x da mood nak brjln2... Rsa penat sja... kadang2 rsa x brmaya lgi2 bila anak prtama bt hal mnangis mragam... Memng rsa nak brgusti sja ama anak prtama.. Bila trlalu rsa badan penat... Ambik sdikit masa tarik nafas... Minum air suam... Relax sbentar.. Yg pastinya memng rsa teruk kita rsa...rsa x sihat ja memanjang..mood ke laut lar.. Just think positif sis... U strong...

Sejak sy tahu sy pregnant, setiap pagi muntah pening sampai nak pegi keje pun sy malas sgt sgt. Hari hari sy minta cuti sebab sy tak larat drive pegi keje. Sampai sy terpaksa terus behenti keje sebab kalau sy dtg pun sy tak bole buat apa apa tidur je dlm bilik rehat. Sy rasa sy berubah 100% . Lesu malas penat semua ada. Skrg dah masuk 3bulan baru rasa ok sikit dah bole start mkn byk. Semalam sy scan bby, pertama kali dgr bunyi jantung bby sy rasa sgt bebaloi walaupun dugaan awal tu berat sgt. Hrp sis bersaba ye

Waalaikumsalam sis. Allah bagi sebab Allah tahu timing tepat untuk kita pregnant. Ada orang lain terpaksa tunggu bertahun-tahun baru Allah bukak rezeki untuk rasa apa kita rasa. Saya pun mula2 tak ready dgn kewangan tak stabil. Husband kerja dari pagi sampai pagi. Saya drive pergi kerja dengan perut sarat lagi, at the same time ada buat part time study. Muntah time kelas tu normal. Seminggu 2,3 kali mc pun tak boleh nak buat apa. Just enjoy your pregnancy journey. InsyaAllah, it will be okay 💕

Sabar yea sis...stiap org dugaan masa mngandung lain2...mcm sy skrg 24 jam sakit kpala...berat je kpala ni...mual tak tntu masa...ilang selera mkn...cpt penat tp bila nk rhat tdo tak bole sbb kpala brdnyut2 smpai mnanges2 sbb tak selesa...😭😭time2 mcm ni support dri husband mmg sgt2 dprlukan...jgn rasa diri tu sendiri je...ada husband...mintk moral support dye...jgn lyn sgt rasa2 yg bkn2...smoga Allah beri kekuatan pd sis n dprmudahkan sgala urusan sis...😊😊

Assalam sis, sy pun jenis hardworking, very committed to work and yes bila pregnant kita akan jd lemah n mcm2 tak bole buat tp sy hrp sis istighfar n positif.. Enjoy the journey sbb Allah xbg rezeki anak ni pada semua org. Kuatkn smgt sbb baby dlm kandungan tu amanah. Besar sgt2 pahala sis mengandung baby n klu jg baby tu elok2 bygkan.. Jd... Nasihat sy, yg part mual2 pening letih tu cuma sekejap je sis.. The rest is magical moment for u, ur husband... Percayalah.

5y trước

Tq sis 😭😭😭

Sbr sis. Sy pun aktif juga dan condition sama mcm sis. Rasa mcm bukan diri yg sebenar haha. Tp itulah lumrah nak menjadi seorang ibu. Banyak pahalanya. Sy pun redha dan akhirnya dah 2nd trimester ni baby kick dlm perut tu satu kenikmatan yg tak semua dpt rasa sis. Bersyukurlah kita dikurniakan zuriat. Jgn cakap dan fikir bukan2 ya sis. Baby comel dlm perut tk bersalah pun. Sy taip ni pun dia kick2. Tanda sokong 😂😂

Kita sama sis, saya baru 7 weeks nie. sejak preggy nie penat memanjang, malas teramat, badan sakit², emo tak tentu pasal, perut mcm selalu masuk angin. Tadi nak g keje pun ya Allah, tuhan je tau rasa sakit badan mcm mana. Awk buatlah aktiviti yg tak pikir kan perut awk tuu, tapi jgnlh aktiviti berat.. Nnt awak asyik pikir negatif je. Semua atas izin Allah, niat dlm aty supaya Allah permudahkan urusan diri semasa preggy.

Sis patut bersyukur dan banyak bersabar..dan kuatkan semangat... .insyaallah...2nd trimester akan berkurangan...saya pregnant 9weeks.. Tp janin belum kelihatan...nampak kantung dgn yolk sac je...dlm rahim dh bleeding..walaupun saya tkde bleeding diluar...kalaulah kandungan ini selamat...saya tak kisah kalau ada alahan.. Tp harapan sgt tipis..tunggu masa gugur sendiri @serah diri untuk DnC..😭😭

Lah.... Jgn fikir mcm tu. Klu teruk muntah, beli cranberry kering makan kunyah. Minum air pati delima. Semua ni dlm fasa mengandung. Rajin minum yogurt. Klu dulu jenis kuat badan, then skrg kna belajar kuatkan minda. Be positif. Bila sy stress or down, sy senyum je. Duduk sorang pun senyum je. It helps to relax. Klu berjalan pun senyum je. Berehat pun senyum. Mkn buah buahan. Hilang juga stress and loya

5y trước

Mna nk beli cranberry kering.. guardian/watson ada jual ke