tak kuat semangat

Salam gais ... Saya mengandung 10week first bby, alahan adalah skt2 muntah tp xtntu masa , angin dlm bdn , penat walau xbt keje berat , lenguh2 tu smua org kata normal ya ... Sy dulu sorang yg kuat bekerja , xpernah mc , jarang sgt nk amek cuti klu xde hal yg penting .... Saya jenis xthn sakit sbb sy susah nak demam or sakit , bila sesekali jatuh sakit sy xreti nk kwl emosi n bdn sy ... Tp bila mengandung ni sy jadi mls , nak baring je , xblh naik kereta mesti nk muntah , xde selera mkn sampaikan sembhyg pun mls sbb rasa penat ... Sampai kena unpaid leave sebulan , sy jadi stress sgt sbb ni bkn diri sy ... Pernah terfikir nak gugurkan kandungan sbb saya rasa mgandung ni myusahkan saya?? sbb muntah , angin dlm bdn bkn kn sy tak kuat nk hdp nya ... Bila saya tefkr macam tu sy jd takut klu andai kata anak dlm prt ni merajuk ... Walaupn baru 10week tp org ckp xbaik bila ckp mcmtu ... Suami pun ckp xbaik ckp mcmtu mcm satu doa .... Ada x kata2 semangat utk sy hadap alahan n emosi ni sampai kandungan cukup 9bln ... Tq gaisss

40 Các câu trả lời

sya pregd 9w...morning sickness sya pun teruk sangat..hari² muntah.. ngis pun hari² la,x tau nak buat apa..lagi trk air liur yg banyk kluar ni,1 hari blh smpi 2botol mineral bsr😭dan lendir kat lehir ni hmmm jgn ckp laa..sangat² rimas,ni yg buat lidah sya pekat rasa mcm trmkn sabun mndi😭..pdhl kbrsihn diri amat trjaga.. angin pun bnyk sbb x lalu mkn.. alahai Tuhan tlong la kuatkn saya.

insyaallah masuk trimester 2 akan normal balik. sebb masa tu alahan dah takde. kena sabar sikit je lagi. awal2 mmg main emosi, dgn hormon yg mcm2, badan tgh ready nak terima nyawa baru.. nanti masuk trim 2 sis akan mula enjoy the pregnant journey especially bila dah rasa baby gerak2. banyakkan berdoa semoga Allah mudahkan perjalanan utk jd seorang ibu yg baik.

AkK sabar banyak2 ,,Sya pun baru berapa week pregnant demam x sudah2 ..muntah..kepala selalu sakit tiba2 ..mual x tentu masa.. Tapi insya-Allah kuatkan semangat demi baby ♥️♥️ Ramai yg menanti zuriat..sampai Ade yg berbelas tahun..Allah dah pilih kita untuk diberikan zuriat..jagalah sebaik mungkin.. insya-Allah pahala balasannya..😉😊 Aamiin..

Saya Pn..Mula dpt Tau mgndung,mmg rasa teruja sgt,tp bila start alahan sampai 13w..time t saya Mula rasa stress, saya x la muntah yg kerap tp sakit kepala yg sgt teruk.. siang mlm x Kira Masa..ditambh plk saya Ada gdm..Lg bertmbh stress..tp bila alahan dh Tak Ada,baby Pn dh start gerak.. it's best moment..😍😍terus Lupa yg alahan teruk dulu😂😂

Mengucap la dik. Ingat ya Allah yg bagi. Allah takkan bagi kalau awak tak kuat. Ladang its mind over matter. Jgn over think. Tapi bab masa ngandung tak larat tu...just rest la. Sebab sh dulu pon sama. Masa mengandung je la. Lepas tempoh alahan tu habis ligat balik. 😂. Tapi please banyakkan berdoa. Jgn dok layan perasaan. Semua tu hasutan iblis.

Macm sya dh nk sebulan batuk x baik²,dh gi kk dh mkn ubat yg doktor bgi untuk ibu mngandung bolh mkn pun dh hbis still lgi x baik... Ni alahan yg sy kena tahan... Selalunya batuk cepat baik tapi semenjak dikurniakan chaya mata yg bkal lhir ni sya kena kuat,kena lawan dan cuba untuk sembuhkan batuk ni... Kesian kat baby dlm perut...

Kebykkn benda dlm dunia ni xada yg free sis.. Smua kena byr xkisah la gunakan duit atau bnda lain.. Bila nak anak, anak x jatuh drp langit or datang bergolek.. Smua org ada anak cmtu.. Smua mengndung.. Anggap je byran sis byk, mungkin anak sis baik dan xkuat nangis.. Ada mommy nak anak smpai nyawa tgadai tau.. Besar pengorbanan..

sy bru2 tau pregnant dulu pun mcm tu.. rse tak larat nak hadap kann.. lama2 hari berganti hari, mabuk pon da xde and now da 23weeks..makin lama makin enjoy pregnancy ni, bila da rasa baby aktif bergerak dlm perut lg buat teruja and one day msti akan rindu moment2 ni semua.. just think positif ye dear and enjoy ur pregnancy 🌹

Sy pnh rasa mcm tu awal2 pregnant dlu.. Mcm2 perasaan ada.. Mls mengantuk.. Muntah xleh bau busuk ke wangi.. Suami pun xleh bau.. Kena dok jauh2.. Alhamdulillah msuk bln ke 4 Allah permudahkan.. Rasa normal semula.. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua smpi bersalin.. InsyaAllah byk bersabar sis..

Hang in there.. bila u tgk ultrasound nampak heartbeat baby and baby berenang2 dlm rahim u.. mesti u menyesal cakap camni.. u must fight for ur baby.. theres a living growing thing inside ur womb right now mesti la ur energy tinggal sikit.. dont let ur baby down.. i pernah je rase mcm ni pastu menyesal sian baby

5y trước

Btw how strong ur anak bile besar nanti sume depends on how strong u r as a mother.. so tunjuk contoh yg baik from now on