Tips utk keguguran

Salam boleh tak share utk kantung cepat jatuh sendiri..sy takut nk cuci😅

14 Các câu trả lời

Maaf sis tanya, sis dh berapa weeks, and janin ada ke tak ada? Kalau saya masa week 11+, doc kata kantung kosong, saya dah strt bleeding mcm tnda bersalin, lendir putih cmpur darah tu. So doc srh blik, pstu org kata nk bgi jatuh minun kopi pekat, tapi saya tak larat, bdn dah lemah masa tu, tapi lapar,masa tu bulan puasa, hsbnd bwak balik masak hitam daging, saya makan, pulun, tapi dlm tu kndungan lada hitam dia bnyak. Makan pkl 6, pkl 3 pagi strt contction, skit sngt2, kejut hsbnd tngk rupanya, darah meleleh di peha dah, pgi toilet nk kncing, mmg drh bnyak, and nk bsuh miss v, rasa ada something trgntung, saya tarik slowly, and rupanya kantung meleper, pnjang jugak, trus ke emrgncy. Sis try kopi pekat, atau jalan2 banyak sikit. Tapi andai ada sisa, mmg kena dnc. Saya nasib kluar hbis, tapi msa masuk muncung itik, doc ada tarik kluar jugakk. tapi saya mmg doc srh puasa takut kena masuk bilik bedah, nasib clear, double cek dgn pakar clear and bukaan pun trtutup.

Pengalaman saya, saya tunggu rasa sakit period pain tu sampai sebab doktor tak bagi cuci kalau cuci risiko kat saya mmg sakit tak boleh nak ckap. Jadi doc suruh saya balik rehat smpai kantung keluar sendiri tkda makan apa2 cuma saya buat saya usap perut kalau nak keluar pastikan keluar habis ya. Tengah malam tu rasa sakit teruk memulas2 sampai pinggang sakit kena korek2lagi sakit kat ari2 terasa nk berak terus suruh suami papah pergi bilik air mmg rasa nk berak rupanya kantung nk keluar saya just duduk cangkung teran je keluar darah sekali dgn kantung kosong Alhamdulillah lega time tu tk rasa sakit dah. Pastikn tanam kantung kosong tu bubuh nama pada kantung tu..

2y trước

xpernah dengar pulak nak senang lekat better cuci

wslm. Saya pernah gugur masa kandungan 8 minggu. Masa kandungan 7 minggu doktor suruh duduk hospital tapi saya taknak. masa masuk 8 minggu darah dah keluar banyak baru saya pergi hospital. Memang tak cuci langsung alhamdulillah janin jatuh sendiri masa kat hospital tu hari yang sama saya datang hospital. Masa tu saya amalkan baca doa Nabi Yunus sambil usap perut 'LA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZALIMIN' ” Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim." Alhamdulillah di permudahkan. Sesungguhnya dari Allah kita datang. Kepada Allah kita kembali.

saya Ms 8minggu dia turun darah... pastu p hospital doctor bg ubat cuci n ubat tahan sakit. sb ubat cuci tu mmg sakit gila perut, ubat tahan sakit paling kuat doctor bg. lepas 4 hari scan balik doctor ckp rahim dh bersih xperlu cuci. kalau dh mkn ubat tapi still xok doctor akan cuci. second time gugur Ms 6week. turun darah jgak... mmg xdak apa lagi so doctor xbg ubat. darah dh turun habis p scan lagi sekali pun doctor ckp rahim ok ja. xperlu cuci. plus lepas gugur tu saya mengurut n tungku mcm org bersalin normal. pantang mkn semua..

kandungan ke 12minggu.. sy plak makan durian.. mak sy kata durian panaskan bdan.. sbb dh smggu lebih trun drah tpi belum kluar kantung... baby takde.. kandungan tak mnjadi.. sy ingt lgi mkan durian ptg tu bnyak ulas gak.. mlm dekat tu perut mulas2 mcm nak senggut period tu.. berkerekot bdan sbb sakit.. tpi dpat rasa gumpalan bsar keluar.. lepas tu lega.. pergi hosp tnjuk gambar kat doct.. doct tetap masukkan mlut itik tu sebab ada sisa skit yg tertinggal.. lepastu cucuk kecutkan peranakan..

masa sy dah tahu risiko keguguran sbb dah bleeding, sy mmg kerap bergerak. Alhamdullilah, kantung semua keluar sendiri lepas rasa sakit hampir 3 jam. Jgn lupa ambil gambar semua sisa yg keluar atau bawa sisa tu ke hospital ya, doktor akan tanya.

Bergantung atas org sis.. blh cuba bykkan berjalan(aktif), mkn makanan / minuman yg org ckp tajam contoh mcm tapai, nenas, air kelapa.. tp ni semua bergantung atas ketahanan badan ssorg jgk..mmg biasanya kantung jatuh jgk sndri nt

takda tips mmg dia akan jatuh sendiri bila tiba masa. kalau sy dulu, sy pilih cuci sbb tak sakit pun. & bila dah jatuh, still kena bawa ke hospital utk doc check ada sisa lg ke tak. kalau masih ada, kena cuci juga.

banyakkan berjalan. pengalaman sy dulu 3jam pusing mall, malam rasa perut memulas tp tak sakit.. nak g berak, know2 keluar kantung semua and licin, check esok kt spital memg clear rahim.

sis ikut Cara saya saya gugur 3 bulan time Bulan 2.sis minum air kelapa ori hari2 nnti dia Turun kalau saya saya minum 1 buah je terus keluar selepas 2 jam

2y trước

sis kena kuat time keluar darah xsakit Sangat nnti time Janin nak keluar sakit dia MCM contractions tu.saya xmakan obat apa2 .mmg sakit dah lah seorang time Tu suami keja