tips tak sangkut gdm

Salam all. Anyone ada tak tips & tricks untuk tak sangkut gdm? Rabu depan saya ada appointment air gula. Saya ni jenis yang mesti kena ada benda manis lepas makan menu utama. Takpun time kunyah-kunyah kena benda manis. Anyone ada tak tips 3 hari sebelum ke, seminggu sebelum ke? #advicepls #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Gdm ni kadang berlaku sbb dari pola pemakanan kita sebelum pregnant lg. Nak elak totally mcm tiada tips yg perfect tapi boleh cuba kurangkan craving benda² manis tu. Amalkan makanan tinggi fiber, kurangkan karbo. Paling senang ikut suku suku separuh. Doktor sy sendiri galakkan snacking buah-buahan yg isi putih mcm epal hijau, jambu batu sbb tinggi fiber. Kalau kita jenis tak berapa minat sayur-sayuran, pastikan letak juga sayur-sayuran yg kita boleh cuba utk makan dlm pinggan mcm timun, salad ke. Sy snacking juga oats + yogurt. Nasi pun utk beberapa kali dlm seminggu sy makan nasi beras perang. Alhamdullilah sy tak sangkut GDM walaupun dah 2 kali minum air gula, cuma sbb ada obesiti tu yg risau kalau sangkut GDM.

2y trước

Ahh takut saya la. Sy pun suka makan benda2 manis. Nak2 prgnant ni. 28w nt dah kena minum air gula

Minum air gula ni, 3 bulan punya makanan pun blh detect gula dalam darah. Anyway. never too late. 💪💪 Amalkan diet no sugar less carbohydrates. Makan on time, jangan makan lps jam 10pm. Makan kerap tp sedikit. Diet suku2 separuh dan bersenam.

2y trước

🌻