Second child (Luahan)

Saja nak tulis sini sebab takde tempat nak luah.. Aku housewife ada anak sorang umur 2 tahun. Baru² ni aku gaduh dgn husband sbb dia dah mintak nak tambah anak...katanya anak sulong dah besar dah elok tambah lagi. Tapi aku tak sedia lagi sebab memikirkan aku sorang yang kena jaga. Husband? Masa dalam pantang dulu kadang2 ada la jgk basuh kencing berak anak tgh malam..anak dah besar sikit ni tugas dia cuma mandikan anak waktu petang..tapi kadang² ada jgk aku take over. Cuma itu yang dia buat selama ni. Takde nak main dgn anak, suap makan, bagi tido..takde semua tu. Aku kadang² kesian dgn anak aku mcm takde spend time dgn bapak dia, macam tak dapat perhatian dari bapak. Bukan anak je, aku pun rasa tak dapat perhatian dan kasih sayang dari husband 🥲 Husband aku hidup dia dgn kerja je. Dia ada kerja hakiki. Kerja pagi balik petang, lepastu dia sambung buat kerja tepi. Hadap laptop dlm bilik kerja dari petang sampai tengah malam. Kalau hari cuti dari pagi sampai tengah malam duk dalam bilik kerja. Keluar bila nak mandi, makan, solat. Itu je rutin husband aku hari² Aku penat jaga anak dan urus rumah sorang². Bila aku suarakan pasal ni, katanya "nak buat macam mana lagi, saya dah kerja, dah mandikan anak tu ok la" Hiba hati aku dengar. Bila dia dah kerja memang tak boleh tolong aku ke korang? 😭 Aku penat tapi aku tak boleh mintak tolong. So aku serba salah nak pregnant lagi..rindu rasa nak pegang baby tapi memikirkan nak pantang, nak menyusu, nak jaga baby, dan jaga anak sulong aku rasa burn out. Tolong bagi sepatah dua kata korang kalau nampak posting aku ni. Aku rasa lonely sangat. Rasa bebannya dalam hati bila duk pendam selama ni 😔

34 Các câu trả lời

suami mgkn tk tfk yg jaga ank tu kena sama² , bkn dletakkan bwh isteri semata . biasanya org laki yg ada fikiran org lama mmg akn fk mcmni . seperate job , istri jaga ank . laki cri duit . kena sama² duduk dua mata n bincng n betulkan fahaman si suami . ksian jgk kt ank tu nti mbesar tk rse ksih syg ayh dia . nti akn rapat ngn mak je . makin besar nti mkin dia rasa jauh

Takpe, mgkin boleh suarakn utk take a break, balik rumah Ibubapa dlm smgu dua.. saya buat mcm tu… bukn kate suami tak mbantu tp sy pun fhm.. dia perlukan tido and rest yg ckup untuk berkerja and kite pun perlukan bantuan keluarga untuk bantu kite take over anak skjap.. then bile mental and fizikal dh okay mgkin boleh bincng balik klu betul2 dah ready untuk ade anak lg..

Alhamdulillah saya pun sama nak masuk anak no4 dari anak fisrt smpai la skrng saya urus sdri .. saya lagi suka saya uruskan anak sdri dari suami 😅 sbb org laki kan tak terurus klu depa ambik alih 😂 tapi alhamdulillah saya dh preg no4 doakan saya di permudahkan bersalin tak lama lagi .. dan saya doakan sis dan suami dimurahkan rezeki ☺️

skrg ni dah pregnant ke..kalau dah jaga kandungan baik2..kalau belum pkai shj prancang keluarga depo 3 bulan skli.. quality more than quantity..pastikan ank ckup kasih syg, ckup didikan agama pkaian mkanan itu yg plg penting..xsemua dpt suami yg memahami tnggungjwb sbg suami n bapa yg baik..nnt anak2 jd mangsa..

sebenarnya bab nak tambah ank ni @ prgnant lagi sepatutnya 100% terpulang pada isteri sebab yg penat mengandung isteri, yg bertarung nyawa si isteri, yg penat menjaga si isteri jgk. klau sis tak sedia jgn paksa diri sebab bab ank ni bkn kira soal penat bdn ja tpi penat emosi pun perlu difikir.

kalau blh bg ank bsq sbbnya laki jenis mcm suami sis berlambak kt luaq.mulut sedia nm tmbh ank tp jaga kelaut.last2 kata kita x reti bersiap utk depa.jd fikir bg hbs sbb nk bwk perut 9 bln.jgn time p klinik kena usung ank jgk.tu x kira lg time alah.jd bwk2 berfikir risau kacau emosi waktu mengandung.

ok ka tu..kes sama mcm saya ni..beria nak mintak tmbah anak,tapi haram jadah x nak tolong..anak dekat sikit je kene tempik..husb sis atleast dia buat jugak..saya ni semua buat sorang2..suami langsung x tolong dari mula mengandung smpai anak dah 2tahun..yg dia tau jimak wajib 2hari seminggu..tu je

Sis.. Kalau gitu lah sis, sis bagi syarat je dekat encik suami.. Boleh nak beranak tapi sediakan bibik.. Bibik boleh settlekan hal2 rumah.. Sis boleh fokus kat anak2 sahaja.. Nie pendapat saya lah.. Minta maaf kalau tak berapa sesuai.. 😅🙏

Sis,kalau boleh ada suami2 tak paham macam nie suruh dieorang pg kursus DAO yg nak ubah diri tu...dr sana dieorang belajar hargai pengorbanan isteri.byk dh saya tengok alhamdulillah suami pg kursus tu byk perubahan daripada sikapntanggungjwb.

2y trước

DAO tu apa ?

Luahkan je dkt husband.. n bgtau knape nk sorg je.. kne direct.. tgk pendapat die ckp ape..pastu sis pertimbangkan.. kalau sis xmampu dr segi mental better sorg je.. sb nt sis jgk yg penat n struggle..