hb low

Rini cek hb 10.8.. sy dah 15 minggu.. anak 1st.. sedih ni, nurse kata kalau tak jaga makan t baby lembam atau ada masalah IQ sbb fasa ni otak baby dan organ2 penting sedang membesar.. mommy2 bantu saya macam mana nak naikkan hb please.. kena jumpa lagi 2 minggu ??

50 Các câu trả lời

Saya belum buka buku dekat kkia lg. Tak tau hb ok atau tak. Dulu anak first susah hb nak naik. Paling rendah 7.2 je. Sampaikan doc suspect saya ada thallasemia. Kena ambil darah dan hantar ke makmal. Tapi bila result keluar negatif pula. Berat saya pun selalu tak capai target. Time buka buku 42 kg. Seminggu sebelum bersalin berat saya 49 kg je. Mungkin sebab tu baby saya keluar 2.4 kg je.

sy br 15wek jg sis ank 1st..alhamdulillah hb maintain 13-13.9 .. sy byk amlkn mkn syur hijau..brocoli bayam..kerang..buah naga buah apple hijau jambu batu.kismis bdm kkcg.air limau tnpa gula susu ngn oat ..vitamin mkn mcm biasa..so far ok..akn dtg hrp baik2 aje..smga sis n bby baik2 juga ye...

lazernye misi tmpt awk.. sy hb 8 smp kne cucuk inferon kt punggung misi xpnh ckp cmtu.. paling x die ckp nti bby lahir awal.prem... alhamdulillah elok sihat ank sy sekolah da sume. sabar je la awk dpt misi mcm tu.. sy suggest awk makn buah naga n limau madu.. sy amalkn tu skrg ni hb 12 13

5y trước

aah btl y kulit hijau..

ya, stop minum milo, susu, kopi dan teh. banyakkan makan jambu batu, kerang, sayur hijau. saya sekarang boleh katakan setiap hari makan jambu batu, demi naikan hb. hopefully next week appointment ada kenaikan nombor hb. anyway, semoga semua baik baik saja. 💕

Lepas makan , letak perahan limau kasturi dalam air .banyakkan makan sayur hijau sprti kangkung , paling bagus peria .elakkan makan makanan yg halang penyerapan vit c macam kuning telur , nasi roti ataupun biskut yg tinggi serat , minuman yg bercaffien pun sama

Uih, nurse awk. Sampai gitu dia takutkan awk ya. Ramai yg hb low, yg ada anemia or talasemia kebanyakan hb dpt 10 tu rasa dh lega. Ce tukar ubat dlu, mungkin awk x serasi dgn ubat kk bagi... Lain2 jaga pemakanan, kurangkan kafein sebolehnya.

5y trước

Amiiinnn.. tq doakan sy.. hrap hb sy naik la.. tu la sedih sbb anak 1st.. lama mgharap dpt baby.. bila org ckp bukan2 sedih sy.. insya allah sy amalkan tip2 yg mommy2 bgi 😊

Saya pun hb xtetap sis. Mula² booking cantik je 12.5 lepas 3 bulan drop 9. Lepastu naik balik 12.5 then 10.2😥😥😥 nurse pesan makan sayuran hijau, hati ayam, ikam bilis and minum susu full cream. Alahmdulillah hb sy 12.2 dah skrg.

Makan jambu batu, memang elok naikkan hb.. Sy pun 1st baby,dah 15 mggu jgk.. 😂 1st check hb low sgt.. Mlm sebelum check lgi sekali, saya makan jambu batu.. Esoknye trus ok.. Makan jambu dgn asam plk tu.. Sedap🤭

nurse xlh la ckp gtu..sbb 10.8 tu ase xlah rndh sgt...lain lah 9.8 ke bwh.. sy pn hb low.. amal makn sayur hijau,jambu batu,ikan bilis,buah naga... inshaAllah akn naik..stop mnm air bkafein..

Sy amek vitamim C+ multivitamin + bcomplex(acid folic) from shaklee.Hb tak pernah drop. Dahh 36weeks. Alhamdulillah. Shklee suplemen natural so penyerapan 100% kte akan dpt nutrisi.