Hb Low dari awal sampai sekarang

Dah 2 minggu saya makan iberet pagi & iron tablet malam sebab nurse suggest mengenangkan hb saya low. Bila jumpa nurse semalam hb lagi turun. Kenapa ya? Sebab pemakanan ke? Saya dah jarakkan 2 jam makan ubat sebelum makan. Help me 🥲 macam mana nak naikkan hb? Saya taknak cucuk bontot 😂#hblow

9 Các câu trả lời

Sy Mkn iberat dngn air oren tanpa gula.. selang 30 mnit lepastu mkn nasi berlauk .. mkn buah jambu batu setiap minggu .. 2 ke 3 hari separuh dri buah tu pun ok.. pastu dlm sehari tu wajib kena mkn sayur2 ikan atau ayam.. sy amalkan dri dlu .. HB 11 ke atas.. skrnag dh 35w dh

1y trước

Haah Yee btol tu mommy.. sy dri awal pregnet smpai skrnag mkn iberat dngn air oren tanpa gula.. bancuh sendiri .. air oren ad Vitamin C bila mkn dngn ubat .. lagi cepat ubat tu serap dlm badan kita

Sis try minum jus delima dari Cosway. Sy haritu sebelum cek hb minum jus delima. Alhamdulillah 12.1 bacaan hb. Sy ada gdm. Jus ni takda tambahan gula. Mmg ori 💯 dari buah. Cuba sis try mana tahu membantu 😘

Kurang atau lg bagus jgn mkn masam2, try telan ubat tu dgn air suam, inshallah hb u maitain, rajin2 mkn brokoli jgk tu je sy buat slm ni, hb xpenah drop, koko and kafein product jgn amek slg hb xlepas pagar 😊

Sy mkn zincofer je , msa mula pregnt HB 14.5 lps tu mkin hri mkin trun 7bln plk HB jdi 10 , lps tu nurse mkn zincofer hri2 sblm tido dngn air oren tmpa gula , kdng2 bt jus oren sndri , skng dh 8buln HB Dh normal 12.8

1y trước

Nurse ade suggest tak mkn pil tmba darah yg lain , klau xpun sis cuba minum mamariam ke , tp mmng ade org yg pregnt HB low je , mcm akk sy minggu2 p klink tmba darah sbb mkn ubat apa2 pun HB low je ank dia msuk 9 dh smua sma HB low msa dia pregnt

amalkan minum susu kambing. saya suggest minum susu rizqi mamadil. sebelum saya minum susu ni,hb sye selalu bawah 11. lepas seminggu mak suruh saya amalkan then baru hb maintain 11.5

saya setiap malam sblum tidur makan ubat ni dgn air delima mmg elok.. sblum ni hb sy pun low tapi lepas ja sy mnum delima dgn ubat tmbh darah ni terus hb saya okay je

sye pun mcm awak. tiap hari mkn maltofer hb x naik. makin turun smpai 8. lepas tu suami sye belikan jus mamariam. alhamdulillah hari nie checkup dah naik 10

1y trước

Jus tu manis tak? Saya ada gdm juga.

Saya pun hb low , dr bagi tips , lepas makan iberet tu makan buah oren , atau minum air lemon (benda yang masam masam) hb saya dah ok 😀

Milo, teh, kopi kna pantang kalau hb rendah.. byk yg cakap makan ubat dgn air limau @ air oren.. penyerapan lg bagus