Ingin tahu

Pregnant tak boleh makan nenas kan. Tapi kalau macam tart nenas masih boleh makan atau tidak? Lepas tu nak tanya boleh ke tidur terlentang bukan mengiring?

6 Các câu trả lời

Siapa kata tak boleh makan nenas? Boleh je. Sy dari awal pregnancy 4w tak silap, dah makan nenas. Sebiji sebiji pula tu sbb husb tak makan sgt. Time 2nd trim pun makan, skg nak masuk 3rd trim pun InshaAllah minggu depan nak makan nenas lagi. Minggu lps baru sy beli sebiji mkn sorg. Lpstu minggu tu juga check up kt kk, semua ok jantung baby ok. Aktif gerak setiap hari. Sedap kot md2, manis tak lidas. Aihh kecur air liur 🤤 tp depends la ya kt badan & kepercayaan masing2.

2y trước

Lepasni tukar md2 pula, sedap manis juga, yg penting tak lidas. Allah malam2 kecur ni sis, kedai buah dah tutup haaa 🤣🤤

Tart nenas bole je mkn , saya masa trimester ke 2 suka mkn tart nenas , tpi limit sehari dlam 2 3 biji je bgi hilang teringin , tidur terlentang masa trimester pertama bole je , cuma bila mkin lma perut mkin besar dh tk bgus tidur terlentang , sebb saluran darah susah nk mengalir dlm badan , klau nk tidur terlentang bole tpi mummy pastikan belakang badan disandar dngn bantal so mummy tk sepenuhnya terlentang ok

ada orang boleh mkn, ada orang tk boleh makan, sbb kekuatan janin kita berbeza2.. klau saya, msa prgnt ank first memg xmkn langsung nenas, sbb kita tk thu dia kuat ke tk kn, jika nk dijadikan asbab buat nenas tu kita gugur ke mcm mna.. mesti menyesal kn.. org2 tua2 ckp nenas tu tajam, sama jgk dengan air tebu. klau teringin sngt saya sarankn akak makan sekadar je.

2y trước

Setuju 👍🏻

tart nenas actually xde masalah. sbb tu nenas yg di masak. bukan nenas muda. nenas muda tu mmg tajam. tp atas org la. mna yg rahim xkuat,mudah keguguran. mna yg ok,mkn la bnyk mna,xde jd gugur. mcm sy sume blh mkn. tp sy xsuka nenas. sbb masam😅 cuma sy nk mkn tapai pulut je org xbg lg. sbb kuat benda tu.

Tart nenas boleh je cuma berpada2 sbb manis kan. Tidur pun ikut keselesaan awk. Kalau nak terlentang, letak bantal blkg badan. So takde la terasa terlentang terus

Nenas dh masak boleh, cuma kawal sbb manis kan. Tidur tu, awl2 blh lg tp bila dh msuk 2nd trimester elakkan